Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Proljećno spremanje Gradiške: Lavirint od lavande jedinstven ugođaj za djecu

Gradska uprava Gradiška, zajedno s komunalnim i drugim javnim preduzećima i ustanovama, odlučna je da ovog proljeća bitno uljepša centar grada. U tome im pomažu udruženja građana i organizacije mladih.

Među najvećim poslovima su izgradnja parka za djecu koji će biti prepoznatljiv po lavirintu od lavande.

“Osim sprava za igru, klupa, ljuljaški, tunela s cvijećem, park u blizini Autobuske stanice, čija gradnja je u toku, biće jedinstven po lavirintu od ljekovitog bilja, prvenstveno lavande. Djeca će imati duplu korist, jer će kroz igru udisati miris i ljekovite čestice lavande”, rekao je za “Srpskainfo” Bojan Vujinović, gradski menadžer i inicijator mnogih akcija po kojim je Gradiška sve više prepoznatljiva u regionu.

Foto: Milan Pilipović

Sjećanje na stradale u „Bljesku“

U parku pored mosta, gdje su postavljeni prvi skulptorski radovi nastali na prošlogodišnjoj koloniji u kamenu, do početka maja biće postavljen spomenik posvećen stradalim Srbima u Zapadnoj Slavoniji tokom hrvatske akcije „Bljesak“ 1. i 2. maja 1995. godine.

“Ovaj spomenik, koji rade makedonski vajar Andrej Mitevski i Ciprijan Hoprtjan iz Rumunije, takođe će predstavljati jedinstveno obilježje, počast Gradiške Srbima iz susjedstva koji nisu dočekali slobodu”, navodi Vujinović.

Foto: Milan Pilipović

Među brojnim aktivnosti ovog proljeća u gradu pored Save su uređenje obala ove rijeke, sadnja cvijeća i ukrasnog drveća, izgradnja pločnika, trgova, parkirališta, pješačkih staza, okoline stambenih zgrada.

U gradskoj upravi naglašavaju da je izgradnja ili adaptacija nekoliko objekata, te ulica i saobraćajnica takođe bitno unaprijedila funkcionalnost i izgled Gradiške.

“To su sportska dvorana, stadion s vještačkom travom, obilaznica, novi trgovački centri, turistički objekti, saobraćajnice, fontane, trg Veljka Čubrilovića, umjetnički radovi”, naglašava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Foto: Milan Pilipović

On najavljuje i nove poslove u funkciji penzionera i ljubitelja prirode. Gradska uprava i komunalci će u blizini većih stambenih zgrada zasaditi cvjetnjake, te ih predati na staranje stanarima, tamo gdje oni pokažu spremnost na saradnju i želju da samostalno doprinesu ljepšem izgledu svoje sredine.

Zasadi svoj hlad u Dubici

S ciljem očuvanja prirode i zaštite životne sredine na području Kozarske Dubice realizovane su ekološke akcije “Ekopatrola” i “Zasadi svoj hlad”.

Volonteri su, zajedno s radnicima komunalnog preduzeća “Komunalac”, prikupili i odvezli ambalažni i komunalni otpad sa područja Parka prirode Una.

Miroslav Ostojić, stručni saradnik za ekologiju u Opštini Kozarska Dubica, naglašava da je ova akcija od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Sadnice plemenitih stabala u Kozarskoj Dubici zasađene su ispred školskih objekata i Doma zdravlja. Mladim volonterima u akcijama „Misli o prirodi“ i „Zasadi svoj hlad“ pridružili su se i članovi Udruženja mladih „Una“ i „Fokus“, te Planinarsko-sportsko društvo „Petar Pecija“.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Milan Pilipović
7,300FansLike
456FollowersFollow