Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Prosvjetari spremni da čas traje 45 minuta

Želja prosvjetara je da se od početka nove školske godine u Republici Srpskoj nastava odvija u trajanju od 45 minuta te da se odjeljenja ne dijele u grupe, a smatraju i da su spremni da se vrate nastavnom procesu kakav je bio prije početka pandemije virusa korona.

Od kako je nastupila pandemija virusa korona, škole u Srpskoj su nakon zatvaranja prešle prvo na online nastavu, a zatim na nastavu u trajanju od po 20 minuta u osnovnim, odnosno 30 minuta u srednjim školama, a razredi su bili podijeljeni u grupe, kako bi broj učenika koji istovremeno boravi u učionici bio što manji.

Čini se da je ovaj način održavanja nastave, iako tada nužan, odslužio svoje, jer u aktivima osnovnih i srednjih škola u RS su za “Nezavisne novine” kazali da se nadaju da će se od septembra ove godine nastava realizovati na onaj stari, dobro poznati način.

Kako su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli za “Nezavisne”, proces vakcinacije prosvjetnih radnika je u toku, a sve veći broj njih se svakodnevno vakciniše u lokalnim domovima zdravlja.

“Prema podacima dostavljenim od strane zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za period od 15. jula do 1. avgusta 2021. godine vakcinisano je, prvom ili drugom dozom vakcine, ukupno 965 prosvjetnih radnika”, naveli su u nadležnom ministarstvu.

Dodali su da kada je riječ o organizaciji vaspitno-obrazovnog procesa od početka naredne 2021/2022. školske godine ona će svakako biti usklađena s epidemiološkom situacijom u tom trenutku.

“Ukoliko bi epidemiološka situacija bila slična trenutnoj, koja je stabilizovana, postoji mogućnost da se izvođenje nastave organizuje tako da nastavni čas ponovo traje 45 minuta te da ne bude podjele odjeljenja u grupe”, kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola regije Istočno Sarajevo, je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekla da su u srijedu održali sastanak s direktorima osnovnih škola u ovoj regiji, te da se svi nadaju da će se nastava od početka nove školske godine realizovati u trajanju od 45 minuta.

“Ako epidemiološka situacija dozvoli, raspoloženje je takvo da bismo mi stvarno voljeli da nastava bude u obliku kakvom je bila prije pandemije virusa korona”, kazala je Čančareva, dodajući da je, kada je riječ o vakcinaciji, broj osoba koje su zainteresovane za imunizaciju porastao.

“Na početku je bilo sumnje, a sada je vakcinacija zaista dobra i veliki broj prosvjetnih radnika naše regije će biti vakcinisan prije početka nove školske godine”, rekla je Čančareva.

Da se prosvjetni radnici nadaju da će nastava od septembra trajati 45 minuta potvrdio je za “Nezavisne” i Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, koji je rekao da su nade i želje jedno, ali da će sigurno epidemiološka situacija diktirati trajanje časova.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kazala je da su srednje škole u ovoj regiji spremne da se vrate na časove u trajanju od 45 minuta.

“Nakon povratka s godišnjih odmora, sljedeće sedmice, planiramo organizovati vakcinaciju za kolege koje dosad nisu primile vakcinu”, kazala je Vasiljević Stokićeva za “Nezavisne”.

Izvor: Nezavisne | Anja Matarugić
7,300FansLike
456FollowersFollow