Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Prvi ugriz zmije u Srpskoj: Zdravstvene ustanove uvjeravaju da imaju dovoljno seruma

U Republici Srpskoj ove godine je zabilježen, vjerovatno, prvi slučaj zmijskog ugriza, a nadležne institucije uvjeravaju da imaju dovoljne količine seruma.

Nesrećni slučaj dogodio se nedavno na području Kneževa, dok su u Srpskoj vladale neobično visoke temperature za to doba godine, i do 20 stepeni.

Pacijent je 31. marta iz Kneževa upućen u Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS.

“Pacijent je primljen sa lakšom kliničkom slikom i nakon dijagnostičke i terapijske obrade otpušten na kućno liječenje 1. aprila”, rekla je za Srpskainfo načelnica klinike Antonija Verhaz.

Ona je poručila i da UKC RS ima dovoljno antiviperinum seruma. U Domu zdravlja Kneževo takođe navode da imaju dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda, ali da se pacijent po proceduri mora dalje uputiti na kontrolu u infektivnu Kliniku.

“Nije to, kako laici misle, da se pacijentu da serum i da je tu završena priča. Potrebno je posmatranje”, precizira direktorka DZ Kneževo Suzana Radić.

Ona navodi i da još nisu imali prvi slučaj zmijskog ugriza ovako rano u godini.

“Ljudi ne znaju da li je u pitanju zmija otrovnica, pa ni mi to ne možemo znati, ali iako najčešće budu neotrovne zmije, postupa se po proceduri kao da je otrovna”, kaže doktorka Radić.

Kako pojašnjava Goran Šukalo, vanredni profesor na Katedri za zoologiju, evoluciju i genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, zmije su aktivne već krajem marta, a s obzirom da ova zima nije bila jaka, nije iznenađenje da se ti gmizavci već pojave.

“U drugoj polovini aprila i početkom maja kreće parenje zmija, tako da je za očekivati ih u većem broju u predstojećem periodu”, navodi Šukalo.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS uvjeravaju da za sada raspolažu dovoljnim količinama seruma koji se koristi protiv zmijskog otrova (antiviperinum) i dostavljaju ga zdravstvenim ustanovama prema njihovim zahtjevima i stvarnim potrebama.

Napominju da su pokrenuli i proceduru nabavke novih količina seruma, s obzirom da je se na posljednji javni poziv, koji je objavljen krajem prošle godine, niko od ponuđača nije prijavio.

Tri otrovnice

Profesor Goran Šukalo podsjeća da u Srpskoj žive tri otrovnice: poskok, šarka i planinski šargan.

“Poskok je najšire rasprostranjen, najviše voli kamenjare i rubove šuma, ali, nažalost, često zađe i u naselja, u dvorišta koja nisu uređena, ako tu ima potencijalnog plijena. Zato su bitne preventivne mjere održavanje dvorišta, pravilno odlaganje smeća kako bismo našu okolinu učinili nepodobnom za njih i nećemo ih sretati”, zaključio je on.

Izvor: srpskainfo.com
6,700FansLike