Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Pšenice i brašna ima dovoljno, ne treba praviti zalihe”

Pšenice i brašna u Republici Srpskoj ima dovoljno, ne treba praviti zalihe, jer to dovodi do nestašice i rasta cijena“, izjavio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić.

Trivić je istakao da je svakodnevno u kontaktu sa domaćim privrednicima i da za sada nisu prijavili probleme, ali je naglasio da raste cijena materijala.

“Robe ima, samo je pitanje kolika će cijena biti”, rekao je Trivić odgovarajući na pitanje kako se ukrajinska kriza odrazila na privredu u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, probleme prave građani koji kupuju ogromne količine brašna, pa mlinari ne mogu da zadovolje potrebe koliko rade, jer ljudi kupuju “nenormalno”.

“Svako pravljenje zaliha stvara nestašicu na tržištu i dovodi do rasta cijena”, istakao je Trivić.

On je napomenuo da je tona pšenice na počektu prošle godine koštala 140 evra, da je prije 15 dana taj iznos bio 240 evra, a sada je 350 evra.

“Slijedi poskupljenje hljeba u narednih petanestak dana za dvadesetak feninga”, istakao je Trivić.

Prema informacijama Unije udruženja poslodavaca, Trivić je naveo da se može računati na Srbiju, kao i da je Mađarska uradila korisnu stvar za region jer je spasila da velike količine pšenice odu u druge krajeve svijeta.

“Pšenice ima dovoljno, ne treba brinuti”, istakao je Trivić.

On je naveo da je evidentno da u Evropi ima problema, da se inflacija pomiješala sa krizom, pa su svi zbunjeni, počela se izbjegavati prodaja sirovina, što zaustavlja proizvodnju.

Prema njegovim riječima, prekidaju se lanci dobave, pa neka preuzeća mogu doći u problem.

Kriza se, kaže, prvo može odraziti na dobavljače u automobilskoj industriji, jer se nabavljalo iz Rusije i Ukrajine, ali da, prema informacijama kojima raspolaže, za sada narudžbe idu redovno.

On je dodao da se kriza može da utiče i na metalsku industriju, da ne prodaju materijal jer ne znaju cijenu.

Izvor: Agencije
7,400FansLike
458FollowersFollow