Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PU Gradiška sprovodi kampanju “Budi oprezan – oružje nije igračka” (Foto)

Policijska uprava Gradiška, započela je sa realizacijom kampanje “Budi oprezan-oružje nije igračka”, a koju organizuje MUP RS sa ciljem da javnost upozna o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (svadbe, krštenja, rođendani, slave i slično) kao i sankcijama predviđenim Krivičnim zakonikom Republike Srpske, Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o oružju i municiji. Upotreba vatrenog oružja na proslavama je opasna po društvo, izaziva uznemirenost kod građana, ugrožava javni red i mir, ali je i kažnjiva.

Krivičnim zaknikom Republike Srpske propisana je krivična odgovornost za krivična djela “Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija” i “Izazivanje opšte opasnosti”.

Članom 16. Zakona o javnom redu i miru Republike Srspke, propisano je da ko neovlašćeno upotrijebi oružje kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u poslednjih pet godina evidentirano je osam prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru “Neovlašćena upotrebe oružja”, a evidentirano je i jedno krivično djelo “Izazivanje opšte opasnosti“, kojom prilikom su tokom održavanja svadbenog veselja, zbog nestručne upotrebe vatrenog oružja jednom licu nanesene teške tjelesne povrede.

Iz policije apeluju na građane da veselje ne smije da bude povod za upotrebu vatrenog oružja, jer svaki metak ispaljen iz vatrenog oružja mora negdje završiti i može da nanese ozbiljne povrede čovjeku.

Ne dozvolite da se radost pretvori u tugu!

Gradiskalive.com
7,400FansLike
458FollowersFollow