Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PU Gradiška: Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 94.7%

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec april 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu aprilu 2021. godine evidentirano 38 krivičnih djela, što je za 22 krivična djela više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 16 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 36 krivičnih djela ili 94.7%. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 20 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 18 krivičnih djela ili 90%.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 26 narušavanja javnog reda i mira što je za 126 narušavanja manje u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 152 narušavanja.

58 saobraćajnih nezgoda

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 41 saobraćajnu nezgodu ili u odnosu 58:17, a nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Povećanje broja krivičnih djela

“Analizirajući stanje iz svih oblasti, imamo povećanje broja krivičnih djela, ali veliki broj krivičnih djela otkriven je operativnim radom policijskih službenika, smanjen je broj narušavanja javnog reda i mira, a povećan broj saobraćajnih nezgoda, što je rezultat uvođenja policijskog sata i ograničenja kretanja u istom periodu prethodne godine, te je evidentiran veliki broj prekršaja po članu 22. (ograničenje kretanja na određenom prostoru), a smanjen protok vozila u saobraćaju i saobraćajnih nezgoda. Iz svega navedenog, možemo konstatovati da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška zadovoljavajuće”, kažu iz PU Gradiška.

Evidentirano 27 migranata

U toku mjeseca aprila 2021. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 27 migranata, u istom periodu 2020. godine nije evidentiran nijedan migrant (19 migranata na području Gradiške i osam migranta na području Srpca).

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 38 krivičnih djela, 27 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, pet krivičih djela su iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, četiri krivična djela su iz oblasti privrednog kriminaliteta i dva krivična djela su iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U posmatranom periodu evidentirano je 11 krivičnih djela protiv imovine, što je za sedam krivičnih djela više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana četiri krivična djela, a ukupno je rasvijetljeno devet krivičnih djela ili 81.8%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 10 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno osam krivičnih djela ili 80%.

Evidentirano je pet krivičnih djela krađe, od kojih su rasvijetljena četiri krivična djela ili 80%, a evidentirano je i jedno krivično djelo teška krađa koje je i rasvijetljeno. Evidentirana su i dva krivična djela razbojništvo, od kojih je jedno rasvijetljeno.

Operativnim radom policijskih službenika otkriveno je pet krivičnih djela i jedan prekršaj u vezi zloupotrebe opojnih droga, te je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge.

Smanjen broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 37 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 120 prekršaja manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 157 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 25 prekršajnih naloga. Prekršaje je počinilo 37 lica, među kojima je sedam povratnika.

Evidentirano je 58 saobraćajnih nezgoda, što je više za 41 saobraćajnu nezgodu više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 17 saobraćajnih nezgoda. Od ukupno evidentiranih 58 saobraćajnih nezgoda, 17 nezgoda je sa posljedicama po lica, a 41 saobraćajna nezgoda je sa materijalnom štetom. Pet lica je teško povrijeđeno, a 22 lica zadobila su lake tjelesne povrede.

Ukupno je evidentirano 1.804 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 89.9% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 950 prekršaja. Podnešeno je 30 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka što je za 114.3% više u odnosu na uporedni period kada je podnešeno 14 zahtjeva i izdato je 1.645 prekršajnih naloga što je za 98.4% više u odnosu na uporedni period kada je izdato 829 prekršajnih naloga.

82 vozača isključena iz saobraćaja

Iz saobraćaja su isključena 82 vozača što je za 121.6% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 37 vozača. Od toga, 53 vozača su isključena zbog vožnje pod uticajem alkohola što je za 430% više u odnosu na uporedni period kada je isključeno 10 vozača. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 68 vozila, što je za 172% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 25 vozila.

Gradiskalive.com
7,300FansLike
456FollowersFollow