Cookie Consent by Free Privacy Policy website

PU Gradiška: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Gradiške

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec maj 2021. godine.

Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da su na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u mjesecu maju 2021. godine evidentirana 43 kriviča djela, što je za 26.5% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 34 krivična djela, a ukupno su rasvijetljena 42 krivična djela ili 95.5%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 20 krivičnih djela, a rasvijetljeno 19 krivičnih djela ili 90.5%.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 29 narušavanja javnog reda i mira što je za 63.3% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 79 narušavanja.

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 34 saobraćajne nezgode ili u odnosu 57:23, a nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima, kao ni sa teško povrijeđenim licima.

Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, stanje javnog reda i mira je stabilno, te nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U toku mjeseca maja 2021. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirana su 44 migranata. U istom periodu 2020. godine evidentirano je 80 migranata (40 migranata na području Gradiške, po dva migranta na području Nove Topole i Srpca).

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da su u izvještajnom periodu evidentirana 43 krivična djela, 39 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva kriviča djela su iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i dva krivična djela su iz oblasti privrednog kriminaliteta.

U posmatranom periodu evidentirana su 22 krivična djela protiv imovine, što je za 15.8% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 19 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 21 krivično djelo ili 91.3%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 16 krivičnih djela protiv imovine, a rasvijetljeno je 15 krivičnih djela ili 88.2%.

Operativnim radom policijskih službenika otkrivena su dva krivična djela i četiri prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, te je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 36 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 61.3% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 93 prekršaja, a koji su sankcionisani sa podnošenjem šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 30 prekršajnih naloga. Prekršaje je počinilo 36 lica, među kojima je 11 povratnika.

Evidentirano je 57 saobraćajnih nezgoda, što je za 34 saobraćajne nezgode više u odnosu na uporedni period kada su evidentirane 23 saobraćajnih nezgoda. Od ukupno evidentiranih 57 saobraćajnih nezgoda, 13 nezgoda je sa posljedicama po lica, a 44 saobraćajne nezgode su sa materijalnom štetom. 16 lica zadobila su lake tjelesne povrede.

Ukupno je evidentirano 1.525 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 31.7% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 1.158 prekršaja. Podnešen je 31 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka što je za 121.4% više u odnosu na uporedni period kada je podnešeno 14 zahtjeva i izdato je 1.418 prekršajnih naloga što je za 35% više u odnosu na uporedni period kada je izdato 1.050 prekršajnih naloga.

Iz saobraćaja su isključena 73 vozača što je za 7.4% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 68 vozača. Od toga, 51 vozač je isključen zbog vožnje pod uticajem alkohola što je za 27.5% više u odnosu na uporedni period kada je isključeno 40 vozača. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 21 vozilo.

Izvor: mojagradiska.com
7,300FansLike
458FollowersFollow