Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Putnik iz BiH na prelazu Stara Gradiška kažnjen sa 1.650 evra

Mnogi i dalje skupo plaćaju činjenicu da ne znaju šta smiju unijeti iz BiH u Hrvatsku, a jedan od njih je putnik koji je na graničnom prelazu Stara Gradiška zbog suvog mesa i cigareta morao da izdvoji 1.650 evra.

Ovaj putnik je u vozilu imao 7,5 kilograma suvog mesa i 680 cigareta (34 kutije). Navedeno nije prijavljeno cariniku, pa je sve oduzeto a vozač je kažnjen s 1.650 evra.

Na obrazloženju je navedeno ukoliko se kazna ne plati na vrijeme ista će se zamijeniti mjerom zatvora.

Kao članica Evropske unije, Republika Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Evropske unije, dio njih ne zna ili se ne osvrće na ova upozorenja i plaćaju velike kazne.

Šta nije dozvoljeno unositi?

Nije dozvoljen unos mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe.

Dozvoljeno je unijeti i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce, te isto toliko ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 grama kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.

Izvor: Glas Srpske | Foto: Radio Kozara
6,700FansLike