Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ratari u Gradišci privode kraju žetvu pšenice (Video)

Ratari u Gradišci privode kraju žetvu pšenice. Na preostalim površinama u brdskom dijelu prinosi su na parcelama gdje su primjenjene kompletne agrotehničke mjere, u rangu onih ostvarenih u Lijevče polju. Zadovoljni i proizvođači sjemenske pšenice u Kozarskoj Dubici.

Radomir Obradović iz Dragelja, i pored nepovoljnih uslova jesenas tokom sjetve, ove godine ostvario je natprosječne prinose.

“Ima mjesta gdje je pšenica izdala, gdje je mokro bilo dok na suvljim područjima ja imam prinose pšenice oko 600 kilograma po dunumu i to je zaista solidan prinos”, kaže Obradović.

Da bi na nekvalitetnijem zemljištu u brdskom dijelu, bili ostvareni rezultati približni onima u ravnici, potrebno je odabrati adekvatne hibride i primjeniti kompletnu zaštitu, posebno u fazi klasa, kažu agronomi.

“I po kvalitetu i po ostvarenim prinosima mislim da ispunjavaju zahtjeve naših poljoprivrednih proizvođača i da mogu dati ekonomski opravdane prinose što se tiče ovog našeg sortimenta strnih žita”, istakao je Dragiša Lopandić, agronom.

Primjenjena kompletna agrotehnika doprinijela je odličnim prinosima i kvalitetu sjemenske pšenice, koju su u preduzeću “Јelena”, jesenas zasijali na više od 120 hektara.

Kao i za proizvođače merkantilne pšenice, resorno ministarstvo, prije dva dana isplatilo je i podsticaje za proizvedenu sjemensku pšenicu.

“Mi smo već uz ovaj podsticaj za pšenicu isplatili i podsticaje za proizvodnju domaćih sjemena i ministarstvo već godinama unazad pomaže proizvođačima domaćeg sjemenskog materijala i tako će biti i u buduće”, rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Većinu ovogodišnjeg roda otkupiće i uskladištiti pogoni za proizvodnju stočne hrane, po standardnim berzanskim cijenama. U Kozarskoj Dubici mlinari za kvalitetniju pšenicu, sa većim procentom proteina, proizvođaima plaćaju po 40 pfeniga za kilogram.

Izvor: RTRS
7,400FansLike
457FollowersFollow