Cookie Consent by Free Privacy Policy website

RHMZ izdao upozorenje na obilnije padavine u narednim danima

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske danas je saopštio da se u periodu od 09. do 11. juna očekuje nestabilno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom.

“Ponegdje će biti i lokalnih nepogoda uz jače pljuskove i obilnije padavine u kratkom periodu, a moguća je i pojava grada, te jakog do olunog vetra. Najviše padavina se očekuje u periodu od 9. juna popodne do 10. juna ujutru na sjeverozapadu, zatim 10. juna popodne u Semberiji i na istoku. Zbog obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu mogući je porast bujičnih vodotoka kao i problemi sa oborinskim vodama u gradskim zonama”, naveli su iz Zavoda.

Danas će sredinom dana biti nestabilno uz kišu i pljuskove sa grmljavinom u većini predjela, a očekuju se i lokalne nepogode uz jače pljuskove i pojavu grada, dok se kasnije popodne, uveče i tokom noći očekuje oblačno vrijeme sa kišom, na sjeveru i sjeverozapadu vjetrovito uz jače i obilnije padavine, gdje se do narednog jutra očekuje oko 40-70 mm kiše, lokalno u zoni jačih pljukova moguće je i do 100 mm kiše.

U saopštenju se još ističe da se u petak, 10. juna nastavlja kišovito vrijeme, te da se jače padavine u prvom dijelu dana očekuju se na sjeverozapadu, a popodne i u Semberiji.

“Moguće su i lokalne nepogode praćene jačim pljuskovima, jakim vjetrom i gradom. Očekuje oko 20-40 mm kiše, lokalno u zoni jačih pljukova moguće je i preko 50 mm kiše”, saopštili su iz Zavoda.

Iz Zavoda najavljuju da će i u subotu, 11. juna, biti nastavljeno promjenljivo vrijeme uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom, a prestanak padavina očekuje se uveče i tokom noći, dok se na jugu Hercegovine očekuje pretežno suvo i sunčanije vrijeme.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Gradiskalive.com
6,700FansLike