Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Riješite se želje za slatkim u osam koraka

Znate onaj osjećaj kada biste dali sve za kockicu čokolade ili bilo šta slatko? Svakome od nas dođe taj trenutak…

Ali, kada je riječ o želji za slatkim, u pozadini problema može biti disbalans hormona, alergija na hranu, infekcije i slično. I dok jedni svoju žudnju uspijevaju kontrolisati, drugima to i nije baš tako jednostavno. Kako da sami sebi pomognete?

Donosimo nekoliko savjeta magazina The Lifestyle Journalist.

I prije nego što se nasmijete i produžite dalje, dobro razmislite želite li zaista da počnete kontrolišete svoju žudnju za slatkim. Ovi koraci na prvu se čine banalni i jednostavni, ali ako ih se odlučite pridržavati, mogli bi vam i te kako pomoći!

Pojedite samo malo onoga za čim žudite

Pojedite samo malo slatkog, jer ćete na taj način zadovoljiti želju.

Pijte vodu!

Često zamijenimo dehidraciju za žudnjom za slatkim. Ako vam je voda dosadna, pijte vodu s limunom ili zeleni čaj.

Kombinujte hranu

Ako se baš nikako ne možete odreći slatkog, kombinujte slatko s nekim zdravim namirnicama. Na primjer, kombujte voće i čokoladu i zadovoljićete potrebu za slatkim.

Potpuno izbacivanje šećera

Ako se odlučite za opciju potpunog izbacivanje šećera iz vaše ishrane, prvih 72 sata biće najteža. Ali, nakon toga polako ćete sticati naviku da ne jedete slatko. Dok jednima ovaj način odgovora, drugima nikako ne. Zato pokušajte, ali nemojte se osjećate loše ako ne uspijete.

Žvakaće gume

Neki nutricionisti preporučuju i žvakanje žvakaćih guma, a istraživanja pokazuju da žvakanje smanjuje žudnju za slatkim.

Neka voće bude vaš saveznik

Uvijek imajte blizu neko voće. Kada vam dođe želja za slatkim, pojedite voće. Na taj način unosite vlakna, ali i prirodne šećere.

Ustanite i hodajte

Kada vam dođe želja za slatkim, ustanite i hodajte. Jednostavno hodajte ili trčite, pokrenite se fizički kako bi skrenuli misli.

Fokusirajte se na dobro društvo

Često je junk food u našem fokusu, bez obzira odmaramo li kod kuće ili negdje idemo. Pokušajte usmjeriti misli s hrane na dobro društvo u kojem se nalazite ili na neku zanimljivu aktivnost.

Šta još možete da napravite?

Izbjegavajte vještačke zaslađivače. Jedite više proteina. Izbjegavajte stres. Dobro se naspavajte.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr
7,200FansLike
457FollowersFollow