Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Selmu Cikotića, bivšeg ministra bezbjednosti na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Optužnica je Cikotića teretila da je u periodu od 2009. do 2011. godine u dogovoru sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

U optužnici se navodi i da je Cikotić mimo Sporazuma o konačno rasploaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Fahrudin Ibrišimović, advokat Cikotića, rekao je da se radi o prvostepenoj presudi i da će uložiti žalbu.

“Ovo je tek prvostepena presuda, vidjećemo šta će Apelacioni sud odrediti. Mislim da je apsolutno u krivom tragu. Nije bilo dokaza da je Cikotić počinio ovo krivično djelo. Ako je potpisao ugovor ne znači da je počinio krivično djelo”, rekao je Ibrišimović.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow