Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Širom Srpske plivanje za Časni krst

Širom Republike Srpske danas će biti održano bogojavljensko plivanje za Časni krst, kojem će prethoditi svete liturgije i litije do rijeka.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbijedili organizatori.

Plivanju za Časni krst prethodiće svete liturgije koje će biti služene u pravoslavnim hramovima, gdje će biti osveštana bogojavljenska voda, a potom će u litijama vjernici i učesnici da se upute prema lokacijama gdje će biti organizovano plivanje.

U Banjaluci će se na rijeci Vrbas plivati za Časni krst. Sveta arhijerejska liturgija biće služena u Hramu Hrista spasitelja, a potom će litija proći ulicama najvećeg grada Srpske.

Za Časni krst plivaće se i u Gradišci, Prijedoru u rijeci Sani, Novom Gradu, na rijeci Ćehotini u Foči,u Trebinju na Trebišnjici i Bilećkom jezeru u Bileći.

U 9 časova, na praznik Bogojavljenje u hramu Pokrova Presvete Bogorodice biće služena sveta liturgija i obavljeno veliko osvećenje bogojavljenske vodice. Nakon toga, od 11 časova, ispred hrama će krenuti svečana bogojavljenska litija prema rijeci Savi, gdje će, kod Kajak kluba, učesnici plivati za časni krst.

Plivanje će se održati na ušću Vrbaške u Jablanicu sa početkom u 14 časova.

Organizatori pozivaju vjernike i sve mještane Vrbaške i okolnih sela da budu dio ove nesvakidašnje priče i ove godine u Potkozarju.

Izvor: mojagradiska.com
6,700FansLike