Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Situacija sve teža na području Kozarske Dubice: Nivo Une u konstantnom porastu

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je u ovoj opštini danas teža situacija kada je riječ o vodostaju Une i da iz pravca Bihaća i Krupe na Uni dolazi još veći vodeni talas.

Intenzivno pratimo nivo vodostaja prema Kostajnici, Novom Gradu i Bihaću – rekao je novinarima Reljić koji je i Komandant Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da na području Špilje ima zaplavljenih kuća i da ljudi brane svoje objekte od prodiranja vode.

Reljić je naveo da će za desetak časova nivo vodostaja Une biti veći za 20-25 centimetara, te da se mogu očekivati i “veći vodostaji nego 2014. godine”.

On je pozvao Dubičane koji žive u nižim dijelovima grada da podignu svoje stvari iz garažnih prostora i pomoćnih objekata na više dijelove objekta.

“Pozivam ljude da budu ozbiljni i odgovorni, spreme vodu za piće, hranu, napune baterije i prate zvanične informacije Štaba za vanredne situacije. Iskreno se nadam da neće doći do plavljenja grada, ali ovoliki intenzitet vode i padavine ne pamte ni najstariji stanovnici našeg grada”, rekao je Reljić.
On je naglasio da Civilna zaštite i druge službe rade po pozivu građana u skladu sa mogućnostima i sa ciljem da se izbjegnu ljudske žrtve i zaštiti imovina.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je da očekuje da će vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici rasti još sigurno 30 centimetara, a da je u ovom momentu zaplavljeno 37 domaćinstava.

Trubarac je potvrdio da su nadležne službe angažovane na zaštiti 12 domaćinstava na izlazu iz gradskog područja u pravcu Špilje, u kojoj je od jutros zaplavljeno 25 domaćinstava u nebranjenom području.

On je rekao da je situacija sa bujičnim vodotocima dosta stabilna jer nije veliki intenzitet padavina, osim kada je riječ o rječici Binjačka, na kojoj se bilježi porast vodotoka.

Mještanin prigradskog naselja Špilja Mirko Tatić rekao je novinarima da se teško boriti protiv prirode, ali da se nada da voda neće ući u njegovu kuću.

Uporedio je sadašnju situaciju sa situacijom iz 2014. godine, kada je prema njegovim riječima, vodostaj Une bio viši za 30-40 centimetara.

Izvor: Agencije | Foto: Milan Pilipović/Ringier
6,700FansLike