Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Škola iz Gradiške uskoro dobija sertifikat “Eko škola”

Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Dubrava kod Gradiške uskoro će dobiti sertifikat „Eko škola“. Ova škola je sa još 36 ustanova osnovnog obrazovanja iz BiH uključena u projekat koji vodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansiraju ga Šveđani.

Iz banjalučke regije u projekat su uključene još dvije škole, jedna iz Kozarske Dubice i osnovna škola iz Slatine kod Laktaša. Direktorica Rajna Soldat kaže da školu pohađa 300 učenika bošnjačke, srpske i romske nacionalnosti te da ova ustanova prednjači u mnogo čemu u odnosu na škole u regionu. Upravo zbog toga je i uključena u projekat „Eko škola“ koji posebno vrednuje četiri parametra.

“To su  štednja vode, štednja energije, biodiverzitet i upravljanje otpadom gdje se ubraja i školsko dvorište. Za godinu dana smo zasadili raznovrsno drveće u školskom dvorištu, napravili vanjsku rasvjetu, učionicu na otvorenom, te  nabavili LED sijalice za školu. Radimo po eko-planu koji je usvojen u februaru ove godine”, rekla je Soldat.

U Dubravama su posebno zadovoljni, jer je škola multietničkog sastava – i učenici i kolektiv. Soldat ističe odličnu saradnju sa mještanima koji podržavaju sve projekte. Donedavno je dvorište bilo blatnjavo, prepuno rupa i vode.

“Asfaltirali smo dvorište, još treba da ga ogradimo. Napravili smo funkcionalna igrališta. Iza škole smo formirali kompostište. To je znak da upravljamo otpadom na najbolji mogući način. Ukoliko se projekat nastavi, planiramo rekonstrukciju sistema centralnog grijanja i prelazak na pelet”, rekla je Rajna Soldat.

Važno je da se ova škola ističe i po nastavnom i vannastavnom radu. Nekoliko učenika ove i minulih godina pobralo je veoma visoke nagrade na svim nivoima  takmičenjima, pa čak i na regionalnim smotrama znanja.

Izvor: mojasrpska.info | B. Grgić
6,200FansLike