Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Srbački volonteri sinonim za humanost i istrajnost

Volonteri nisu besplatna radna snaga koja se iskorištava već značajan resurs jedne društvene zajednice, a prednosti društveno-korisnog rada su višestruke, od sticanja novih znanja do otkrivanja talenata u sebi i razvijanja postojećih potencijala.

Kaže to izvršna direktorica srbačkog Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” Tanja Šnjegota ističući da je u proteklih 13 godina kroz njihovo udruženje prošlo više od 1.200 omladinaca koji su stekli neprocjenjivo iskustvo, a mnogi od njih su vještine koje su savladali primijenili u kasnijem radu u struci.

“Na godišnjem nivou aktivno je između 50 i 100 volontera, a blizu 500 njih ima volontersku knjižicu. To je značajan resurs za opštinu Srbac, jer su mladi bili nosioci mnogih radnih akcija, poput uređenja parkova i izletišta, sadnje drveća i izgradnje sportske infrastrukture, a neki od njih su se kroz volonterski rad opredijelili za svoj životni poziv”, rekla je Šnjegota.

Jedan od značajnijih projekata čiji je “C.E.Z.A.R.” idejni tvorac je projekat “Eko aktivizam mladih u BiH” u sklopu kojeg su udružili snage sa omladinskim udruženjima širom Republike Srpske i FBiH, da bi svijest o volonterizmu i zaštiti životne sredine proširili van granica Srpca.

“Okupili smo mlade iz nekoliko opština i s njima posjetili Bardaču na temu ugroženosti ovog močvarnog područja, ali i planinskih i morskih eko-sistema. Putovali smo u Neum, gdje smo čistili plaže od otpada, a srednjoj školi u ovom gradu smo uručili dvije kante za smeće sa porukama koje pozivaju na ekološku osviještenost. Kante smo postavili i u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta u Bardači i Nacionalnom parku “Kozara”, rekla je Šnjegota.

Srbačko udruženje će biti prvo u BiH koje će organizovati edukacije s ciljem poboljšanja položaja mladih u saobraćaju u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Slovenije, Srbije i Austrije kroz “Erasmus plus projekat”.

“Projektni tim se već sastajao u više navrata da bi izradio najbolje modele prevencije saobraćajnih nesreća kod mladih, ali i podrške sekundarnim žrtvama saobraćajnih nesreća i ove modele ćemo primijeniti u lokalnim zajednicama širom BiH”, naglasila je Šnjegota.

Ona dodaje da je ove godine u njihovom udruženju organizovano 11 različitih programskih aktivnosti koje je pohađalo oko 200 djece predškolskog i školskog uzrasta, a organizovano je i nekoliko humanitarnih akcija. Jedna od njih koja se odvija 11 godina zaredom je akcija “Budi mi prijatelj” u sklopu koje prikupljaju sredstva za kupovinu školskog pribora djeci slabijeg imovnog stanja.

“Naši volonteri izradili su kasice koje smo postavili na oko 50 različitih lokacija u gradu i građani već uveliko u njih ubacuju svoje novčane priloge. Nečije malo nama znači mnogo, jer smo prošle godine na ovaj način spakovali čak 140 školskih ruksaka i podijelili ih djeci iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica. Nadamo se da će ove godine taj broj biti veći”, rekla je Šnjegota.

Dodatni podstrek

“C.E.Z.A.R.” je već četvrtu godinu zaredom sjedište Volonterskog servisa Republike Srpske, a njihova članica Irina Kljajčin prošle godine je proglašena za jednog od pet najboljih volontera u Republici Srpskoj.

“Na volontere uvijek gledamo kao na ravnopravne članove našeg udruženja i to je razlog zbog čega nam dolaze i ostaju. Izrada lokalne volonterske politike, koja je u završnoj fazi, sigurno će dodatno osnažiti volonterizam u Srpcu”, rekla je Šnjegota.

Izvor: Glas Srpske
7,200FansLike
457FollowersFollow