Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Srpčanima podijeljene sadnice: Povrće iz domaćeg uzgoja prehraniće 30 porodica

Za 30 poljoprivrednika iz Srpca, kojima su odobreni plastenici površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje, ovih dana je podijeljeno 360 sadnica paprike babure, roge, paradajza i krastavca.

Poljoprivredni materijal je dostavljen u sklopu druge faze projekta razvoja plasteničke proizvodnje koji sprovode Fond za razvoj i zapošljavanje i opština Srbac.

Sadnice je dobio i Stojan Miličević iz Nožičkog, stoodstotni ratni vojni invalid, koji je rekao da već ima jedan plastenik ali je dotrajao te da će mu dobro doći novi koji ima jaču konstrukciju.

“Proizvodim povrće uglavnom za svoju porodicu jer imam petoro unučadi i želim da jedu domaće. Ovo mi mnogo znači jer sve što sami proizvedemo je zdravije, a svojoj djeci ne preporučujem da kupuju hranu iz uvoza. Sijemo svašta pomalo, uglavnom za svoju porodicu”, rekao je Miličević.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da su prije nekoliko dana podijeljene sadnice i za 25 korisnika koji su dobili plastenike u prvoj fazi projekta.

On kaže da se privodi kraju montiranje svih plastenika a održane su i dvije obuke za poljoprivrednike na temu tehnologije proizvodnje povrća u plasteniku i mogućih problema u proizvodnji.

“Korisnike će obići stručni predavač Draško Bašić od kojeg će na licu mjesta dobiti sugestije i upute koji će im biti od koristi u plasteničkoj proizvodnji”, rekao je Miholjčić.

Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP BiH, a realizuje se uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija RS.

Vrijednost druge faze projekta je 90.745 KM, od čega su 75 odsto donatorska sredstva, a 25 odsto su sredstva opštine Srbac i korisnika.

Izvor: Glas Srpske
7,300FansLike
458FollowersFollow