Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Srpčanke osvojile drugo mjesto na Međunarodnom salonu stripa u Banjaluci (Foto)

Na šestom po redu Međunarodnom salonu stripa, koji je održan od 13. do 15. oktobra na tvrđavi Kastel u Banjaluci, sestre Isidora (16) i Marija Đukić (14) iz Srpca osvojile su drugo mjesto u kategoriji strip ilustracije.

Crtanjem se bave već četiri godine i članice su udruženja “Deveta dimenzija” iz Banjaluke koje okuplja autore i obožavaoce stripa iz cijele Republike Srpske i koje je bilo domaćin ovog događaja.

Njihov pobjednički rad nosi naziv “Duel”, a radi se o stripu koga su uradile još prije dvije godine i odlučile da ga kandiduju na konkurs.

“Priča se vrti oko naša dva izmišljena lika koji se takmiče za nagradu na međunarodnom salonu i na zadnjem panelu jedan od naših mentora, Zdravko Knežević, pita nas zašto se tučemo kada ima dovoljno nagrada. Članovima žirija je to bilo simpatično i nagradili su nas drugim mjestom”, rekla je Isidora i dodala da su za nagradu dobili dva stripa koja izdaje udruženje “Deveta dimenzija”.

Na takmičenju je učestvovao veliki broj mladih autora iz svih krajeva Republike Srpske, a među gostima su bili i poznati strip crtači iz Italije. Održan je i niz strip radionica i promocija strip albuma i knjiga.

“Imamo do sada nekoliko urađenih stripova koji su prezentovani na brojnim izložbama i u zajedničkim strip izdanjima uz podršku udruženja “Deveta dimenzija”, a naši likovi inspirisani su japanskim stripovima Manga”, kaže Isidora, koja je zajedno sa Marijom od malih nogu ljubitelj stripova jer je njen otac Vladimir veliki kolekcionar.

Dodaje da uglavnom crta sopstvene likove i kreacije na jednoj do dvije table, odnosno stranice, dok Marija takođe voli crtati vlastite likove, a ponekad i likove iz stripova drugih autora.

“Prije dvije godine sam osvojila prvo mjesto za najbolju ilustraciju i namjera mi je da sa Isidorom pošaljem radove na još neke konkurse i uvedemo u naše stripove neke nove likove”, kaže Marija.

Za crtanje likova nekad im je potrebno svega pola časa, a ponekad i nekoliko dana ili sedmica, u zavisnosti od inspiracije.

“Talenat sam otkrila još u školi stripa koja se održavala prije par godina u Srpcu, pod mentorstvom Zdravka Kneževića i planovi su da ova škola ponovo počne sa radom. Nadam se da će biti zainteresovanih jer u Srpcu sigurno ima dobrih crtača”, kaže Isidora, koja slika i portrete.

Trenutno rade na izradi dječijeg strip časopisa “Parabellum Junior”, koga izdaje “Deveta dimenzija”, i u koga će biti ubačeni stripovi raznih autora. U planu im je da učestvuju i u projektu izrade zajedničkog stripa sa ostalom djecom iz banjalučkog udruženja, a nešto slično su već radili prije dvije godine.

U budućnosti se ne planiraju ozbiljnije baviti stripom, koji im uglavnom predstavlja bijeg od stvarnosti, ali takođe ne žele da olako dignu ruke od ove vrste umjetnosti.

“Crtaćemo uvijek za sebe jer nam je to zanimljivo i opušta nas, a koliko ćemo se tome posvetiti u životu, još ćemo vidjeti”, kaže Marija.

Izvor: Opština Srbac/Facebook
7,300FansLike
458FollowersFollow