Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šta bi trebalo uraditi ako vas ubode stršljen

Ubod stršljena predstavlja posebno bolno i neprijatno iskustvo. Uglavnom prođe bez nekih velikih problema po zdravlje, ali može da bude itekako opasno. Otrov koji luče, i koji se ubacuje u organizam tokom uboda, može da dovede do pojave jakog bola i reakcije kože ali i cijelog organizma, pogotovo ako je više uboda.

Ostati smiren

Ubodi po ekstremitetima su bezopasniji od uboda u predjelu glave i vrata. Posebno su opasni ubodi koji se jave u predjelu usne duplje. Ako vas stršljen ubode, prvo i osnovno je da se ne paniči.

Pokušajte da se bez panike, trčanja, agresivnog mahanja ruku i ubijanja stršljena udaljite od njega, odnosno njih. Mjesto uboda potom dobro isperite hladnom vodom i sapunom ili stavite led u krpu i hladite mjesto uboda kako biste smanjili otok i upalu.

Lijekovi

Savjet je da popijte neki od lijekova iz roda antihistaminika kako biste smanjili vjerovatnoću za razvoj alergijske reakcije.

Bol može da potraje i nekoliko sati, pa ukoliko je izražen i ukoliko nemate alergiju, možete popiti neki od lijekova za bolove iz roda paracetamola ili ibuprofena.

Ukoliko se ipak loše osjećate, krenulo je da se širi crvenilo, otok, bol, javite se u najbližu hitnu pomoć.

Izvor: Glas Srpske
7,200FansLike
441FollowersFollow