Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šta najavljuje snijeg na Bogojavljenje? Ovo su narodna vjerovanja o vremenu na veliki praznik

Narodna meteorologija otkriva šta znače vremenske prilike na Krstovdan i Bogojavljenje, i kakva godina je pred nama.

Vjerovanja ukorijenjena u narodnoj meteorologiji kažu kakva će godina biti u zavisnosti od toga kakvo je vrijeme na Bogojavljenje i Krstovdan.

“U nekim krajevima se o Krstovdanu krst stavi u vodu, pa se onda unese u crkvu. Ako se krst smrzne, biće rodna godina”, kaže narodni meteorolog Nebojša Kuštrinović.

“Ako na Bogojavljenje pada snijeg ili stegne mraz, čeka nas dobra godina, vjeruju narodni meteorolozi. Ako na Bogojavljenje duva jugo (topao i suv vjetar), godina će biti rodna, ali puna bolesti. Ako na ovaj praznik pada kiša, biće poplava, a ako je vrijeme vedro, prijeti suša narednog ljeta”, kaže Nebojša.

I inače, dodaje banjalučki meteorolog, januar je pun datuma značajnih za narodna vjerovanja vezana uz predviđanja vremenskih prilika.

Tako se, na primjer, vjeruje da 12 dana po pravoslavnom Božiću, dakle dani od Božića do Krstovdana određuju kakvo će vrijeme biti u narednih 12 mjeseci. Princip je isti: hladni, snježni i oblačni dani predviđaju dobru godinu, kiša, jugo ili vedro vrijeme ne slute na dobro.

Izvor: espreso.co.rs | Foto: Suzana Banović
6,700FansLike