Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šta su sve “uhvatile” ANPR kamere u Srpskoj?

U posljednjih nekoliko mjeseci na adrese Banjalučana stiglo je 21.495 prekršajnih naloga, a većinu su „zaradili“ zbog neregistrovanih vozila, kažu podaci iz MUP-a Republike Srpske.

To je rezultat postavljanja ANPR kamera koje imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica, tako da su oni kojima je registracija istekla, a „zabilježeni“ su, na kućnu adresu dobili prekršajni nalog ili je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih predat nadležnom sudu, navode iz MUP-a za BL portal.

Na području Banjaluke i Bijeljine u toku je završna faza instaliranja kamera u okviru sistema video-nadzora, a ove godine počinje i u Mrkonjić Gradu i Laktašima. Sve je to dio projekta video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, s ciljem preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i radi borbe protiv kriminala, objašnjavaju u MUP-u.

Naglašavaju da su izuzetno zadovoljni efektima video-nadzora u lokalnim zajednicama u kojima on već duže vrijeme funkcioniše. U Doboju su, tako, identifikovali nepoznata lica koja su prouzrokovala tri saobraćajne nezgode i pobjegla, rasvijetlili krivična djela falsifikovanja vozila, krađe i paljenja automobila.

„Osim rasvjetljavanja prekršaja i krivičnih djela iz oblasti saobraćaja, zahvaljujući video nadzoru u Doboju smo riješili i slučaj provale i krađe iz ugostiteljskog objekta, provalu u sportsku kladionicu, krađu goriva, a identifikovan je i migrant koji je provalio u džamiju. Koliko je ovaj nadzor značajan govori i podatak da policija iz Federacije BiH od ovdašnje policijske uprave često traži pomoć u cilju pronalaska lica koja su izvršila krivična djela na njihovom području, a za koje postoji osnov sumnje da su prošli kroz naše područje“, kažu u MUP-u.

Upravo to se dogodilo i na području Istočnog Sarajeva, gdje je pomoću sistema video nadzora rasvijetljeno ubistvo počinjeno u Kantonu Sarajevo, a krivac lociran i uhapšen.

„Na tom području rasvijetljeno je i devet krađa, razbojništvo, nekoliko saobraćajnih nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama i materijalnom štetom. Riješeno je i 14 slučajeva falsifikovanja i slučaj proganjanja“, navode u MUP-u.

U saradnji sa gradovima i opštinama, u okviru projekta „Bezbjedan grad“, MUP je već uspostavio sisteme video-nadzora javnih površina u 27 lokalnih zajednica, a u toku je uspostavljanje tog sistema u još 16 opština i gradova.

Izvor: bl-portal.com
7,200FansLike
440FollowersFollow