Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Štab: UKC RS i bolnice da organizuju rad ambulanti sa 50 odsto kapaciteta

Republički štab za vanredne situacije naložio je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i bolnicama da sve svoje raspoložive kapacitete uključe u zbrinjavanje pacijenata oboljelih od virusa korona te da od danas, sa svojih do 50 odsto kapaciteta, organizuju rad specijalističkih i supspecijalističkih ambulanti.

UKC RS i bolnice su obavezni da organizuju strog režima naručivanja pacijenata, uz obavezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene, saopšteno je nakon sjednice Štaba.

Što se tiče sprovođenja trijaže pacijenata na COVID-19, i kod sumnje na isti, medicinari su obavezni da prijavljuju higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja.

Obavezno je i pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad, kao pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera.

Medicinsko osoblje mora imati planove o raspoređivanju zdravstvenih i drugih lica za funkcionisanje JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i bolnica, te da u dodatnim prostornim kapacitetima sa ispunjenim uslovima vrše prijem i zbrinjavanje oboljelih od virusa korona.

Bolnice su obavezne da obezbijede maksimalan moguć broj jedinica, najmanje 10, a za JZU Bolnica Nevesinje pet, za mehaničku potporu respiracije.

Pored toga, bolnice moraju da što je prije moguće uspostave saradnju sa drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj koje se bave stacionarnim liječenjem oboljelih od virusa korona kroz formalizovan sistem koji uključuje direktnu komunikaciju, posjete zdravstvenih radnika između ustanova, uspostavljanje video linkova ili telefonskih kontakata, razmjenu stručnih znanja i informacija.

Za realizaciju Zaključka Republičkog štaba zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Izvor: Nezavisne | Autor: Jovana Savanović
7,300FansLike
457FollowersFollow