Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stabilnije na sjeverozapadu Srpske – prijete podzmene vode (Foto)

Situacija na poplavljenim područjima sjeverozapada Srpske se poboljšava. Vodostaji velikih rijeka opadaju, osim u Kozarskoj Dubici gdje Una stagnira, a Sava blago raste. I dalje ima veći broj zaplavljenih i poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata. Prijete podzemne vode.

Ugrožena područja danas će posjetiti predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu opali su oko 20 centimetara od sinoć. Poplavljeno je 40 domaćinstava u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice. U Mlakvama je poplavljen i gradski stadion.

U Kostajnici nivo Une opada – niži je za 13 centrimetara u odnosu na najviše izmjereni jučerašnji vodostaj. I dalje je najteža situacija u Ulici Ranka Šipke, u kojoj i dalje rade pumpe.

“Ovi koji su poplavljeni, odnosno voda u objekte u koje je prodrla, po stvaranju mogućnosti, odnosno smanjenju nivoa vodostaja rijeke Une, ti objekti će se iči ispumpati sa RUCZ obezbijedili smo isušivače. Kad se voda ispumpa, iće dezinfenkcija tih objekata, iće isušivanje, a onda ćemo gledati na koji način sanirati štetu”, rekao je načelnik Kostajnice Nikola Јanjetović.

Vodostaj Sane u Prijedoru opao je za pola metra u posljednjih 12 časova. Voda iz poplavljenih područja se povlači, ali i dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata u Raškovcu. Voda je još prije tri dana ušla u ljetnu kuhinju Smaje Pilipovića.

“U odnosu na juče, trenutno stanje u Prijedoru je puno povoljnije obzirom da je vodostaj rijeke Sane sad 413 centimetara, sa opet tendncijom opadanja. Uzvodno gledajući, rijeka Sana je u Sanskom Mostu opala 69 centimetara, a u Ključu 48”, naveo je šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta.

Problem sada predstavlja pojava podzmenih voda, najviše u Gomjenici u Tukovima. Vatrogasci su na terenu.

“Trenutno je angažovano šest pumi, koje su istovremeno na terenu. Imamo u zalihi još toliko pumpi. Spremni smo odgovoriti izazovima”, rekao je starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor Radovan Martić.

U Kozarskoj Dubici situacija se stabilizuje – nivo Une tokom noći počeo je blago da opada. U mjestu Špilja i dalje je zaplavljeno 38 domaćinstava.

“Sava ima blagi rast. Mi očekujemo da će ona rasti pošto odozgo taj talas iz Slovenije ide, odnosno iz Hrvatske. Mi ne očekujemo nešto posebno na tom dijelu, bana be prijeti realna opasnost tu da bi to bilo zaplavljenja ili poplavnja kuća. Vjerovatno će doći do podzemnih voda i zaplavljnja ponjoprivrednog zemljišta”, dodao je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

Na terenu u ugroženim područjima su i ekipe Republičke uprave Civilne zaštite.

“Imamo stabilnu situaciju, pad vodostaja i idemo na one u ovakvim situacijama previđene, a to je pomoć lokalnom stanovništvu na ispumpavanju viode iz zaplavljenih prostora, podrumskih prostorija. U toku popdneva ćemo početi sa dostavom isušivača”, istakao je v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Špilja, kao i na izlazu iz Kostajnice, zbog izlijevanja vode na kolovoz saobraćaj je potpuno obustavljen.

Izvor: RTRS
6,700FansLike