Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stanovnici Gradiške na mukama: Kilometarske kolone blokirale put do kuća

Stanovnici Gradiške ogorčeni su jer od kilometarske kolone vozila koja čekaju da pređu granicu sa Hrvatskom, ne mogu da dođu ni do svojih domova, a ljuti su i vozači kamiona koji i po nekoliko dana čekaju na ulazak u Evropsku uniju.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da gužve na granici u vrijeme praznika i nisu novost, ali da je ulaskom Hrvatske u šengen zonu sve postalo mnogo teže.

Gradiščani pričaju da je u nedjelju bilo gotovo nemoguće ući u grad, jer su oba putna pravca koja vode u ovu lokalnu zajednicu bila zakrčena kolonom vozila.

U naselju Kruškik nakon silaska s autoputa kolone su bile kilometarske, a ništa bolje nije bilo ni na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška.

“Krenula sam kod roditelja magistralnim putem i kolona me dočekala u mjestu Brestovčina koje je od graničnog prelaza udaljeno najmanje kilometar i po. Probijala sam se preticanjem u suprotnoj traci, ali nisam vidjela drugi izbor. Budući da su vozila gotovo neprestano stizala i iz tog smjera morala sam se sklanjati što je bilo, em rizično, em sporo. U jednom momentu nastao je totalni kolaps jer se auta zbog kamiona nisu uspijevala ni mimoilaziti”, rekla je A.R. i dodala da se, ako se zbog ulaska Hrvatske u Šengen gužve nastave, mora tražiti neko rješenje jer će ovakve kolone za mještane najsjevernijeg grada Srpske biti neizdržive.

A neizdrživo je postalo i za vozače kamiona koji i po dva-tri dana čekaju da pređu granicu.

“Situacija je i više nego katastrofalna. Mi smo na ovo upozoravali i prije pola godine. Ovaj problem datira već godinama na graničnim prelazima Gradiška, Izačić, Brod i Rača, a sada je sve više došlo do izražaja na prelazima koji vežu BiH i Hrvatsku. Nemamo izgrađenu infrastrukturu da se parkiramo i ne smetamo mještanima, kao šo je slučaj sada u Gradišci. Svi prevoznici parkiraju se, nažalost, na javnim površinama, na putevima ispred kuća i prodavnica i tako smetamo mještanima, a nemamo kuda”, rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske, Nikola Grbić.

On je naglasio da se i oni koji čekaju u koloni kao i mještani moraju naoružati strpljenjem, jer drugog izbora nemaju.

“Sada definitivno BiH ne može uraditi ništa, jer Hrvatska je ušla u Šengen i ona zahtijeva detaljne preglede na granici s BiH, kako robe, tako i putnika. Dok prođu praznici i svi naši ljudi iz dijaspore se počnu vraćati u Evropu, gužve će biti još i veće”, poručio je Grbić.

Iz Auto-moto saveza RS juče je saopšteno da je pojačan intenzitet saobraćaja u oba smjera na graničnom prelazu Karakaj, dok su na izlazu iz BiH duga čekanja evidentirana u Gradišci, Donjoj Gradini, Kozarskoj Dubici, Orašju, Brodu, Novom Gradu, Kostajnici, Šepku i Velikoj Kladuši.

U Graničnoj policiji BiH su za “Glas” naveli da se na izlazu iz BiH u nedjelju na prelazima Gradiška i Gradina čekalo i do četiri časa.

“S obzirom na to da je vrijeme praznika bilo je očekivano da će na graničnim prelazima biti povremenih zadržavanja”, dodali su u Graničnoj policiji.

Problemi

Nikola Grbić je rekao da se od ulaska Hrvatske u Šengen detaljno sve pregleda, te tvrdi da će trebati najmanje pola godine da se Hrvatska prilagodi novim okolnostima.

“Sve ovo nam povećava troškove, jer vozačima moramo isplatiti dnevnicu vozili oni ili čekali na granici, a kasnićemo i sa isporukom robe i kršiti ugovorene rokove”, rekao je Grbić.

Izvor: Glas Srpske
6,700FansLike