Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stigli nalazi kontrole hotela na Jahorini

Po rezultatima nalaza koje je Inspektorat Republike Srpske dostavio Ministarstvu prosvjete, uslovi za smještaj u hotelu „Nebojša“ na Jahorini su u skladu sa standardima zbog čega je ukinuta privremena zabrana odlaska đaka na ekskurziju u ovaj hotel.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić za Srpskainfo kaže da po rezultatima nalaza koje su upravo dobili od Inspektorata RS, hrana i radne površine zadovoljavaju sve standarde u hotelu „Nebojša“ na Jahorini. Takođe, vanredni sanitarni pregled zaposlenih u ovom hotelu je uredan i bez primjedbi.

“Istovremeno smo dobili i informaciju iz banjalučke Osnovne škole „Branko Radičević“ da je mikrobiološka analiza kod jednog djetata koje je boravilo u navedenom hotelu pokazala da je pozitivan na rotavirus“, ističe Trivićeva.

U tom slučaju, kako ističe, Ministarstvo prosvjete nema prava dalje da zabranjuje odlazak učenika na ekskurziju u ovaj hotel.

“Naglašavam da je za ranije ugovoreni odlazak djece u ovaj hotel nadležna svak škola posebno, turistička agencija i roditelji. Oni, dakle, sada nemaju zabranu i mogu da odluče šta će da urade”, ističe ministarka Trivić.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u petak, 20. maja, je informisano da je 12 od 103 učenika Osnovne škole „Branko Radičević“ Banjaluka, koji se u okviru škole u prirodi nalaze na Jahorini i smješteni su u hotelu „Nebojša“, imalo stomačne tegobe i temperaturu.

Zbog toga je školi izdat nalog da se odmah prekine izvođenje škole u prirodi, te da se učenici vrate u Banjaluku.

S obzirom da je nedavno iste simptome imao određen broj učenika Osnovne škole „Petar Кočić“ iz Prijedora, Ministarstvo je izdalo i nalog svim osnovnim školama koje su u okviru organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Jahorini u narednom periodu dogovorile smještaj u hotelu „Nebojša“, da obustave dalju realizaciju radi brige za zdravlje i bezbjednost učenika.

Istovremeno su zatražili od Republičke uprave za inspekcijske poslove da u hotelu „Nebojša“ obavi ponovo vanredni inspekcijski nadzor i pregleda uzorke hrane i radnih površina, te izvrši vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu.

Sada kada su stigli nalazi, ove zabrane su obustavljene, a škole, turistička agencija i roditelji donose zajedno odluku oko škole u prirodi na Jahorini, u pomenutom hotelu.

Ministarka Trivić kaže da u Ministarstvu nemaju informaciju koliko učenika bi još trebalo da ide u školu u prirodi u navedeni hotel.

“Mi to ne možemo da znamo jer to škole orgaizuju sa roditeljima i agencijama. Nama se jave samo kad se ovako nešto desi”, poručuje Trivićeva.

Izvor: srpskainfo.com
6,700FansLike