Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stomačni virus puni ambulante u Banjaluci

Veliki broj pacijenata sa stomačnim virusom okupirao je ovih dana Dom zdravlja Banjaluka.

Kako su kazali za “Nezavisne” iz Doma zdravlja Banjaluka, uobičajena je pojava da se u ljetnom periodu u ambulante porodične medicine javlja veći broj građana s ovim simptomima.

“Kao i svake godine, i ove je broj pacijenata s gastrointestinalnim infekcijama povećan”, kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine.

Glavni simptomi su povraćanje, dijareja, mučnina, grčevi i bolovi u stomaku, a pojedini pacijenti mogu imati i povišenu tjelesnu temperaturu.

“U slučaju gubitka većih količina tečnosti i elektrolita pacijenti se žale na opštu slabost i malaksalost”, kazala je Stanetićeva.

Jedna građanka ističe da njen sin već nekoliko dana ima stomačne tegobe te izrazito visoku temperaturu, pa je odlučila da ga odvede porodičnom doktoru.

“Nakon pregleda su mi rekli da je u pitanju stomačni virusi, a dali su mu terapiju koja mu je malo pomogla. Još nekoliko poznanika se žalilo da oni i njihova djeca imaju iste simptome”, kazala je ova građanka.

Stanetićeva ističe da je stomačni virus najčešće uzrokovan rotavirusima i adenovirusima, te da je najčešći izvor zaraze nepravilno rukovanje namirnicama i nehigijensko spremanje hrane.

Iako je, kako kaže, bolest obično blaga i kod većine oboljelih spontano prolazi, mogu se javiti i teži slučajevi s gubitkom velikih količina tečnosti i elektrolita, što može biti potencijano opasno po oboljelog.

“Potrebno je obratiti posebnu pažnju na djecu i starije osobe, koji su skloniji dehidraciji i posljedicama koje mogu uslijediti”, rekla je Stanetićeva.

Posebno ističe da se oboljelima od crijevnih infekcija preporučuje obavezno javljanje ljekaru, jer uzročnici gastrointestinalnih infekcija mogu biti i bakterije.

“Generalno, bakterijske infekcije se manifestuju težom kliničkom slikom, težim opštim stanjem pacijenta, zahtijevaju terapiju antibioticima i veoma često su indikacija za hospitalizaciju. Najvažnija mjera u liječenju stomačnog virusa je nadoknada tečnosti i elektolita”, naglasila je Stanetićeva.

Ističe da je najbolja prevencija jačanje imuniteta, izbjegavanje kontakta s oboljelim osobama, održavanje lične higijene – posebno pranje ruku, adekvatno čuvanje i spremanje namirnica.

Glavni simptomi

  • Povraćanje
  • Dijareja
  • Mučnina
  • Grčevi i bolovi u stomaku
  • Moguća i povišena tjelesna temperatura
Izvor: Nezavisne | Nikolina Aleksić
7,300FansLike
457FollowersFollow