Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Svašta zna i umije: Nesvakidašnje sklonosti dječaka iz Gradiške nikog ne ostavljaju ravnodušnim (Foto)

Četvorogodišnji Jovan Ristić iz Gradiške, po mnogo čemu se razlikuje od svoje generacije. Njegova interesovanja, znanje, vještine, a posebno ljubav prema životinjama, čine ga posebnim.

Jovanovi roditelji Sanja i Dušan, koji imaju i dvije mlađe kćerke, blizankinje Janu i Jelenu, kažu da je vožnju bicikla, bez pomoćnih točkova, naučio u trećoj godini.

Prije toga naučio je nazive planeta, većih gradova, sela, desetine tipova automobila i traktora a slova, ćirilična i latinična u potpunosti je savladao u četvrtoj godini. Umije čitati jednostavnije riječi i rečenice kao i brojati do stotinu.

Sa stricem Jovom zavolio je i šah, a prepoznaje šahovske figure. Ipak, selo, domaće životinje i poljoprivredna mehanizacija, Jocina je najveća opsesija.

“Najviše voli konje, pored kojih provodi mnogo vremena. Od njih se ne odvaja, posmatra kako jedu, igraju se, trče… Nedavno smo i mi bili iznenađeni vidjevši kako pridržava prasad tokom vakcinisanja. Ničega se on ne plaši. Selo, Lamince, gdje najviše vremena provodi sa djedom Mićom i stricem Jovom, zavolio je, čim je prohodao. Porodična farma u Lamincima, traktori, njive i životinje, Jocina su najveća opsesija”, ispričala je za “Srpskainfo” njegova mama Sanja Ristić.

Ona kaže da je on nakon rođenja bio veoma napredan, da i nije izgledao kao druge bebe, ni po izgledu ni ponašanju.

“Joco je, tako nam se čini, posebno ako ga uporedimo sa mlađim sestrama, oduvijek bio veliki, a nikada mali, rođen sa manirima odrasle osobe. Tako smo ga doživljavali. Naravno, svjestan sam da nije baš tako, ali svima se to čini istinitim i stvarnim”, ispričao je njegov otac Dušan.

Najljepše trenutke ovaj maštoviti dječak provodi sa djedom u selu.

“Oni se voze fijakerom, hrane stoku, uređuju baštu, siju i žanju žito… Joco je već sada spoznao sve ljepote sela. Sav svijet oko sebe upija kao spužva vodu. Uz to, veoma je poslušan i brižan za sestre koje čuva, mada je i on sasvim mali. Tek u oktobru, napuniće pet godina”, kazali su Sanja i Dušan Ristić, opisujući sklonosti svoga sina Jovana.

On se takođe raduje vožnji fijakerom, slavljima, vjerskim i narodnim običajima koje je naučio od ukućana.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
6,700FansLike