Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Svečano u Srpcu: Ministar finansija Zora Vidović otvorila lift u biblioteci (Foto)

Presjecanjem crvene vrpce juče su ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i direktor Narodne biblioteke Srbac Branko Savanović na svečan način otvorili novoizgrađeni lift i tako označili početak rada ove kulturne ustanove nakon renoviranja i opremanja njenih prostorija.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 111 hiljada maraka donirala je Vlada, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Direktor biblioteke Branko Savanović je naglasio da su izgradnjom lifta i sanacijom prostora stvoreni uslovi da knjigama imaju povoljan pristup, kako invalidna lica, tako i osobe starije životne dobi.

“Biblioteka je osnovana prije 50 godina i tada je imala oko 800 knjiga na 16.512 stanovnika. Nažalost, danas imamo gotovo isti broj stanovnika, dok biblioteka raspolaže sa preko 32.000 knjiga”, rekao je Savanović.

On se pohvalio posebno sa bogatom Zavičajnom zbirkom knjiga i radom Centra za srpsko-rusku kulturnu saradnju.

Ministrica Vidović je kazala da je ovo mali kulturni projekat u odnosu na brojne projekte u ovoj oblasti koje vlada podržava širom Republike Srpske. Obećala je i pomoć kod izgradnje i otvaranja Galerije u Srpcu.

Mada Narodna biblioteka u Srpcu ima veliki broj čitalaca, ova ustanova svojim mjerama podstiče na povećanje broja korisnika, naročito među najmlađim Srpčanima.

Članarine su oslobođena sva djeca predškolskog uzrasta, članovi Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Izvor”, porodice poginulih boraca, ratni-vojni invalidi i socijalno ugrožena lica, kao i odjeljenja koja ostvare najbolje rezultete u učenju na kraju prvog polugodišta.

Izvor: BN/S. K. / Foto: S. K.
6,700FansLike