Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Svečanosti u Gradišci povodom Dana grada: Sloboda skupo plaćena (Foto)

Polaganjem vijenaca na spomenike u parku Sloboda, kulturno-umjetničkim programom, izložbama i promocijama knjiga o NOB-u, te prijemom bivših funcionera, Gradiška danas obilježava 24. april, Dan oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

“Dan grada je najznačajniji je datum za Gradišku, dan kada se sjećamo oslobođenja nakon četiri godine stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i svih žrtava u proteklim ratovima za slobodu”, izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, nakon polaganja vijenaca na spomenike poginulim borcima i civilima u dva posljednja rata.

U Drugom svjetskom ratu stradalo je 16.500 boraca i civila, što je činilo trećinu stanovništva Gradiške u tom periodu.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj istakao je da je Drugi svjetski rat bio najtragičniji za srpski narod u Gradišci.

“Zato je Dan oslobođenja, 24. april 1945. godine najznačajniji datum u gradiškoj istoriji”, naglasio je Kragulj.

Vijence i cvijeće na centralni spomenik žrtvama NOB-a, biste narodnih heroja, spomen-kosturnicu i spomenik poginulim borcima Otadžbinskog rata položile su delegacije SUBNOR-a, Grada Gradiška, predstavnici republičkih institucija, Gradske boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila te drugih organizacija proisteklih iz prethodnih ratova.

Istoričar Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, govoreći o razmjerama stradanja Kozare i Potkozarja u Drugom svetskom ratu posebno je istakao podatak od 5.415 stradale djece.

Vujčić smatra da je potrebno i dalje istraživati pojedinačne slučajeve, zbog čega Zavičajni muzej posebnu pažnju posvećuje pisanju i snimanju filmova sa izjavama malobrojnih građana koji su preživjeli strahote logora i dešavanja u Drugom svjetskom ratu.

Svečana akademija održaće se večeras u 19 časova u Kulturnom centru. Tom prilikom biće uručena tradicionalna priznanja pojedincima, kolektivima i udruženjima građana.

Gradonačelnikova čestika građanima

Povodom Dana Grada, čestitku građanima uputio je danas gradonačelnik Zoran Adžić.

“Svim građanima i privrednicima grada Gradiške želim da uputim najiskrenije čestitke povodom Dana Grada uz želju da nastavimo i dalje da razvijamo i gradimo Gradišku kao jedan srednjoevropski grad sa svim obrisima koji pripadaju takvim gradovima”, naveo je Adžić.

Ovom prilikom Adžić je podsjetio na značaj obilježavanja 24. aprila, naglasivši da se tog dana sjećamo i odajemo pomen svim žrtvama stradalim za slobodu u kojoj danas svi uživamo.

“Nažalost, kroz istoriju mnogi životi su položeni da bi mi danas imali slobodnu Republiku Srpsku, sigurnost postojanja i mogućnost da se razvijamo onako kako nama odgovara”, rekao je Adžić.

Adžić dodaje da je Gradiška otvorena za sve ljude i privrednike.

“Ta otvorenost Gradiške i Republike Srpske pokazuje da je, u prethodnih nekoliko stotina godina, srpski narod uvijek bio na strani pravde i demokratije. I upravo opredjeljenje, da uvijek budemo na strani pravde i ljudskih prava, koštalo nas je velikih žrtava u prethodnim ratovima”, istakao je Adžić.

Izvor: Nezavisne | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow