Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Švercovani prasići tempirana bomba

Pojava afričke kuge u okruženju unijela je strah i nemir među farmere u Srpskoj, jer prasići, koje šverceri u BiH dovoze za klanje, na kraju, tvrde domaći uzgajivači svinja, bez karantina završavaju na farmama, među ostalom stokom.

Afrička kuga svinja je oboljenje uzrokovano virusom od kojeg obolijevaju domaće i divlje svinje, a samo jedna zaražena životinja, kažu farmeri, u roku od 24 časa može da zarazi čitavo područje BiH.

Bolest se, ističu, može prenijeti direktnim kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili indirektno putem proizvoda zaraženih svinja ili preko vozila, odjeće i drugog materijala koji je bio u kontaktu sa zaraženim svinjama.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić istakao je za “Glas Srpske” da ovaj virus svakodnevno prijeti.

“Posljednjih mjeseci u BiH dolaze šleperi prasića iz inostranstva koji se na graničnim prelazima prikazuju kao da idu u klanicu, što ne podliježe prelevmanima i taksama, čime je manja osnova za PDV. Tako po prasetu, koje na kraju ipak završi na farmi, pojedinci “uštede” 50 KM, a pri tome, što je najopasnije, ne idu u karantin”, tvrdi Maljčić.

Dodao je da prasiće uvoze iz zemalja Evropske unije, između ostalog, Holandije i Njemačke, gdje je trenutno u pojedenim regijama prisutna afrička kuga.

“To je veliki rizik za nas, jer ako se pojavi kod jednog farmera, ugrožen je čitav sistem proizvođača i dolazimo na crnu listu, kao i svi drugi kod kojih je na farmama bila prisutna afrička kuga, koje se teško riješiti”, rekao je Maljčić.

Kao primjer je naveo Španiju koja se afričke kuge rješavala 20 i kusur godina, kao i Kinu, najrazvijeniju zemlju svijeta, koja ne može stati u kraj toj bolesti svinja.

“Pojedinci nas zbog sitnog profiterstva strahovito ugrožavaju, jer u slučaju pojave afričke kuge šteta je ogromna, kako za budžete tako i po zdravlje građana. Na ovaj problem smo ukazivali svim inspekcijama i Kancelariji za veterinarstvo, ali na odgovor i dalje čekamo”, istakao je Maljčić.

Prema njegovim riječima jedina zaštita od širenja afričke kuge je preventiva, odnosno kontrola uvoza, jer vakcina za to još ne postoji.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su svjesni rizika koji prijeti te kao nadležni organ prate situaciju u okruženju i u skladu sa tim postupaju.

“S ciljem koordinacije svih preventivnih aktivnosti u vezi sa potencijalnom opasnošću od pojave bolesti afričke kuge svinja već smo preduzeli određene mjere”, kazali su u ministarstvu, apelujući na farmere da s ciljem sprečavanja unošenja i širenja virusa na svojim imanjima redovno sprovode preventivne biosigurnosne mjere.

Odgovore iz Kancelarije za veterinarstvo BiH do završetka ovog broja nismo dobili.

Cijena

Mišo Maljčić kazao je da kilogram žive vage prasića iznosi oko sedam KM bez PDV-a.

“Tovne svinje se kreću po 4,50 KM po kilogramu bez PDV-a. To je prihvatljiva cijena u odnosu na ranije”, kazao je Maljčić.

Izvor:Glas Srpske
6,200FansLike