Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tehnička škola Gradiška dobila novu CNC mašinu (Foto)

JU “Tehnička škola” Gradiška juče je u okviru projekta “Gradiška – grad drveta” dobila kompjuterizovanu alatnu CNC mašinu za izradu dijelova po mjeri, s ciljem stvaranja edukovane radne snage koja će unaprijediti poslovanje drvoprerađivačkih kompanija u BiH.

Vrijednost isporučene opreme je veća od 158.000 KM, a projekat “Gradiška – grad drveta” finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada SR Njemačke u sklopu projekta EU4Business u BiH.

„Tehnička škola u Gradišci je dobila jako bitnu donaciju. U pitanju je 3-osna CNC glodalica koja se koristi u drvnoj industriji zahvaljujući kojoj će naši đaci imati prilike da usvoje nova znanja i nove tehnologije. Tehnička škola je inicirala uvođenje novog zanimanja u obrazovni sistem Republike Srpske a to je tehničar za obradu drveta CNC koji omogućava učenicima da savladaju nove tehnologije. Krajnji cilj u ovom projektu nam je da učestvujemo u izradi i modeliranju novih proizvoda u saradnji sa privrednim subjektima“, rekao je Vlado Tomić, direktor JU „Tehnička škola“ Gradiška.

„Velika je stvar kada srednjoškolac ponese praktično znanje kada ode na visokoškolsku ustanovu da se obrazuje dalje. S ponosom mogu reći da je ova mašina možda prva proizvodna mašina  u školama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Naš trend je da Tehnička škola Gradiška bude lider ne samo u teorijskom nego i u praktičnom obrazovanju. Na ovaj način đaci mogu da osjete šta znači proizvodnja“, poručio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Ukupna vrijednost projekta „Gradiška – grad drveta“ je veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM.

Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su JU „Tehnička škola“ Gradiška i „BOR“ d.o.o. Gradiška.

Projekat EU4Business

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona evra) i Vlada SR Njemačke (1,1 miliona evra). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.

Gradiskalive.com
7,400FansLike
458FollowersFollow