Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tehnička škola u Gradišci dobila najopremljeniji kabinet mehatronike u BiH (Foto)

Veliki tehnološki iskorak načinjen je u Tehničkoj školi u Gradišci, važan ne samo za školu, već za područje grada i čitavu regiju. Vrijedna oprema, posljednje tehnološke generacije iz oblasti pneumatike, hidraulike i elektronike instalirana je u supermodernom kabinetu za mehatroniku.

Adin Mešić predstavnik SMC za BiH i firme AM Pneumatik iz Tuzle, nadgledao je čitavu operaciju montaže najsavremenijih učila na 12 radnih stolova i na pokaznoj ploči.

„Ovo je najbolje opremljen kabinet u BiH i u srednjim školama i na fakultetima. Na dvanaest radnih stolova postavljeno je modularno najsavremenija oprema , pa će učenici lako naučiti sve ono što trebaju znati iz oblasti elektropneumatike i hidraulike. Naravno sve se može nadograđivati, a učenici će iz ove škole izlaziti potpuno spremni za potrebe privrede ili za studiranje“, rekao je Mešić.

Tehnička škola povela inicijativu za dva nova zanimanja

Tehnička škola iz Gradiške ostvarila je dobru saradnju sa brojnim kompanijama i sa lokalnom vlašću. Ovo su rezultati te saradnje. Vlado Tomić, direktor škole, kaže da su odavde potekle inicijative prema Pedagoškom zavodu i Minstrastvu prosvjete RS, a riječ je o uvođenju dva nova zanimanja, CNC operatera i tehničara za robotiku. Tomić tvrdi da ova škola ima najsavremenija učila i izvanredan nastavni kadar.

„Profesore šaljemo na edukaciju širom regiona, pa čak i u Njemačku. Imamo i ogromnu podršku od strane Mašinskog fakulteta iz Banjaluke i profesora Mihajla Stojčića. Ovdje ne stajemo, očekujemo dopremanje CNC struga i robotske ćelije. Ostvarujemo saradnju i sa studentima, našim bivšim učenicima, a budućim inžinjerima. Tvrdim da će odavde izlaziti najbolji tehničari u regiji“, rekao je Tomić.

Mudar potez Odjeljenja za razvoj imeđunarodne projekte grada Gradiške

I Gradska uprava je uključena u proces osavremenjavanja nastave u Tehničkoj školi.

Bojana Bjelovuk, koordinatorica projekta „INnovaNet“ koji podrazumijeva razvoj inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanja poslovnog okruženja, kaže da ovaj projekat grad Gradiška sprovodi zajedno sa zeničkom razvojnom agencijom „ZEDA“, koja je vodeći aplikant, te sa partnerima Inovativno-preduzetničkim centrom „Tehnopolis“ iz Nikšića i „Industrijskim parkom“ iz Nove Gradiške.

“Opšti cilj projekta je povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u regiji, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, povećanje stepena znanja, te poboljšanje poslovne infrastrukture. Oprema koja je nabavljena putem projekta služiće ne samo za izvođenje najkvalitetnije praktične nastave, učenika, nego i za besplatnu edukaciju iz oblasti mehatronike. Već krajem godine sa nastavom će početi 24 polaznika, koji nisu učenici ove škole“, rekla je Bjelovukova.

U ovaj projekat uključen je i Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, odnosno profesor Mihajlo Stojčić, koji je takođe prisustvovao montiranju najsavremenije opreme u kabinetu mehatronike u Tehničkoj školi u Gradišci.

Izvor: mojasrpska.info | B.Grgić
7,200FansLike
457FollowersFollow