Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tehnička škola u Gradišci jedna od najboljih u Srpskoj (Foto)

“Tehnička škola u Gradišci je jedna od najboljih srednjih tehničkih škola u Republici Srpskoj čije rukovodstvo razumije na koji način treba da poveže obrazovanje sa tržištem rada“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić tokom današnje posjete Tehničkoj školi Gradiška.

Istakla je da je škola ove godine upisala dva nova zanimanja – Tehničar robotike i CNC operater, koji su uvedeni na inicijativu poslovne zajednice, a što učenicima garantuje brzo zaposlenje.

„Dualno obrazovanje je zaživjelo u Republici Srpskoj, s obzirom da smo počeli sa zapošljavanjem svršenih srednjoškolaca koji su bili najbolji na praksi kod određenih poslodavaca“, navela je ministar Natalija Trivić.

Direktor Tehničke škole Gradiška Vlado Tomić istakao je da je Tehnička škola Gradiška u školskoj 2021/22. godini imala uspostavljenu saradnju sa 27 privrednih subjekata kod kojih je 104 učenika pohađalo praktičnu nastavu. Naglasio je da škola raspolaže sa 10 kabineta praktične nastave u čije opremanje potrebnim mašinama je uloženo 819.771 KM.

Jedno od preduzeća u kojima učenici Tehničke škole Gradiška obavljaju praksu je „Tikt manufaktura“, koje je iniciralo uvođenje dva nova zanimanja u Tehničku školu Gradiška.

Nakon posjete ovom preduzeću, ministar Natalija Trivić istakla je da je „Tikt manufaktura“ iz Gradiške jedno od preduzeća koje je u u junu ove godine zaposlilo tri učenika nakon okončanja školovanja.

Direktor preduzeća „Tikt manufaktura“ Gradiška Krešimir Bodrožić rekao je da u njihovim pogonima praktičnu nastavu pohađa oko 20 učenika Tehničke škole Gradiška, te da je toku ove godine zaposleno tri učenika, a u posljednjih pet godina oko 20 učenika koji su tokom školovanja u ovoj kompaniji pohađali praktičnu nastavu.

Jedan od zaposlenih svršenih učenika Tehničke škole Gradiška Marko Stajčić rekao je da praktična nastava mnogo pomaže da učenici nakon završetka škole dobiju zaposlenje.

„Savjet za mlade je da uče, rade i upisuju zanimanja poput CNC operatera ili Tehničara robotike“, rekao je Stajčić.

Izvor: Radio Kozara 89,9
7,200FansLike
440FollowersFollow