Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tehnosint Laktaši odustao od reciklaže, korištena ulja i maziva skladištiće u kompleksu firme

Tehnosint Laktaši podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat proizvodno-skladišni kompleks ulja i maziva.

Udaljenost najbližeg prirodnog dobra od predmetne lokacije (Foto: Vlada RS)

Riječ je o projektu ukupnog kapaciteta od 20.000 t godišnje ulja i maziva, te skladištenje korišćenog ulja kapaciteta 350 t na dan, koje se nalazi na zemljištu u Laktašima.

Tehnosint ima dozvolu izdat, za postrojenje namijenjeno za proizvodnju, reciklažu regeneraciju i skladištenje ulja i maziva sa pratećim sadržajima, kao i definisanog jednog rezervoara od 190 m3 i jednog rezervoara od 120 m3 namijenjenih za korištenje ulja.

U toku važenja pomenute Ekološke dozvole, nosilac projekta obavijestio je Grad Laktaše o planiranim promjenama na postrojenju koje se odnose na instalaciju opreme za sprovođenje postupka reciklaže otpadnog ulja i sa tim u vezi privremeno skladištenje otpadnih ulja na predmetnoj lokaciji.

Otpadna ulja bi se preuzimala od vlastitih kupaca, skladištila u namjenskim rezervoarima i reciklirala putem filtracije i skidanja vlage, nakon čega bi se dobijao novi proizvod dodatkom aditiva.

Raniji plan investitora je bio da vrši reciklažu tj. fizičko-hemijski tretman korištenog (otpadnog) ulja, te isto koristi u procesu proizvodnje ulja i maziva tako da je u navedenoj Ekološkoj dozvoli korišteno ulje definisano kao sirovina za proizvodnju ulja i maziva.

Međutim, investitor nije nikako izvršio realizaciju plana bavljenja reciklažom tj. tj. fizičko-hemijski tretman korištenog ulja, niti namjerava. Samim tim, dosad nije vršeno niti skladištenje korištenog ulja na predmetnoj lokaciji.

Kako investitor planira u budućnosti da se bavi preuzimanjem i skladištenjem korištenog ulja u obavezi je podnijeti zahtev za Dozvolu za upravljanje otpadom.

Planira se takođe i početak rada na preuzimanju i skladištenju otpadog ulja.

Prisutno zaštićeno prirodno dobro udaljeno 10 km od predmetne lokacije (Foto: Vlada RS)
Izvor: ekapija.com
6,700FansLike