Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Teorije na internetu: Da li je Ilon Mask tvorac Bitkoina Satoši Nakamoto?

Milijarder i inovator Ilon Mask ovih dana ne silazi sa naslovnica tehnoloških medija, a posljednjih nekoliko njegovih poteza povezano je sa kripto valutama.

Samo heštegom #Bitcoin na svom Twitter profilu pomogao je u tome da cijena ove kripto-valute skoči za gotovo 20%. U ovom trenutku digitalni novčić vrijedi nevjerovatnih 48.000 dolara.

Potom se upleo u berzansku sagu oko GameStopa, pa je tvitovima iz šale pogurao i cijenu inače šaljivog Dogecoina za više od 50%, a sada na cijenu Bitcoina ozbiljno utiče njegova kompanija Tesla.

Podsjetimo, iz Tesle su obavijestili američku Komisiju za hartije od vrednosti da su kupili Bitcoine u vrijednosti od čak 1,5 milijarde dolara. Shodno nedavnoj odluci uprave, ovaj potez imao je za cilj diverzifikaciju ulaganja slobodne gotovine na računima i maksimalno uvećanje zarade na njoj. Najavljeno je i da će Tesla u budućnosti nastaviti da kupuje digitalnu imovinu.

Teslin potez imao je veliki uticaj i veliki podsticaj drugim investitorima. Dalje, Tesla je najavila i da će prihvatati kripto-valute kao način plaćanja za svoje automobile.

Očekivano, ovakve su vijesti ponovno pokrenule Bitcoin tržište, podigle optimizam investitora, pa čak i pomogle u tome da cijena Tesline dionice poskoči gotovo 3%.

Ko je Satoši Nakamoto?

Naravno, reakcije na društvenim mrežama su viralne, a Maska baš zbog ovog opet sumnjiče da je zapravo on Satoši Nakamoto, čovjek koji stoji iza Bitcoina.

Debata je počela da se širi internetom kada se pojavio papir iz 2008. godine na kome je detaljan plan kako bi trebalo da se razvija Bitcoin. Plan je osmislio navodno neko ko se zove Satoši Nakamoto. Ali ko je osoba, ili više njih koja stoji iza imena Satoši Nakamoto još se ne zna.

Sahil Gupta, bivši pripravnik u Maskovoj kompaniji ranije je u svom blogu pretpostavio je da je “Satoši najvjerovatnije Ilon”.

Kako je rekao, Mask bi mogao da stoji iza te digitalne valute jer “duboko razumije ekonomiju i njene probleme, kao i kritovalute, ali i poznaje programiranje i uopšte je svestran”. Bivši pripravnik kaže da je Mask vjerovatno želio da lansira Bitcoin tokom 2008. godine tokom svjetske krize i možda je želio da tako “riješi nedostatak povjerenja u banke stvaranjem nove valute.”

U blogu, Gupta je iznio i neke druge dokaze za koje vjeruje da upućuju na to da je Mask tvorac Bitkoina. Ali Mask je demantovao te glasine i dodao da je čak izgubio jedan Bitcoin koji mu je prijatelj poklonio prije nekoliko godina, prenosi “Telegraf.rs“.

Izvor: Nezavisne
7,300FansLike
457FollowersFollow