Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Transportovan pacijent (9) iz Banjaluke za Beograd: Ima višestruke opekotine

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari i medicinski tehničari Univerzitetskog kliničkog centra u jutarnjim časovima izvršili su transport pedijatrijskog pacijenta iz Banjaluke za Beograd.

Riječ je o devetogodišnjem pacijentu koji se sa dijagnozom višestruke opekotine po ekstremitetima i tijelu i inhalacionim oštećenjima disajnih puteva upućuje na dalje liječenje u Institut za majku i dete u Beogradu.

Direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić rekao je da je pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport ovo 64. uspješno izvršeni transport u ovoj godini.

Kusturić je rekao da je u proteklom periodu zabilježen značajan broj vazdušnih evakuacija i naglasio da je riječ i velikom broju pedijatrijskih pacijenata.

Svi pacijenti jednaki, nema privilegija, troškove transporta snosi vlada

S toga, rekao je on, i ovi podaci potvrđuju opravdanost i značaj uspostavljanja sistema vazdušnog medicinskog transporta kao sistemskog i organizovanog načina zbrinjavanja pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske.

Podsjetivši da je inicijativa o osnivanju ove vrste transporta pacijenata nastala s obzirom na učestale pozive građana, zdravstvenih ustanova i pripadnika civilne zaštite Republike Srpske, Kusturić je naglasio da je to od velikog značaja za našu Republiku Srpsku, pogotovo kada se ima u vidu i činjenica da su ove evakuacije potpuno besplatne za sve pacijente i da troškove pokriva Vlada Republike Srpske, što je izuzetno rijetko u svijetu.

“I u najrazvijenijim državama pravo na medicinske evakuacije imaju oni koji plaćaju ekstra osiguranje, što znači da je ova vrsta transporta privilegija bogatih. Za razliku od njih, Helikopterski servis i institucije Republike Srpske pokazuju suprotno, a to je da su za nas svi građani naše države Republike Srpske jednako važni i da nema privilegija. Za svakoga kome je ova vrsta pomoći potrebna, mi smo u svakom trenutku tu zajedno sa medicinskim osobljem UKC Srpske spremni da pomognemo”, naglasio je Kusturić.

Humanost, profesionalizam i želja da pomognu krasi ljude u helikopterskom servisu

On je naglasio da samo jedan spasen ljudski život nema cijenu, te da je to ono što njihovu posadu čini posebno srećnim i zadovoljnim.

Ono što je sigurno to je da ljude u Helikopterskom servisu, na čelu sa direktorom Kusturićem, krasi profesionalnost, humanost i želja da pomognu svima u svako doba i bilo gdje.

To su potvrdili bezbroj puta do sada spasavajući živote velikog broja pacijenata iz svih dijelova Republike Srpske, te reagujući pravovremeno i hrabro u svim situacijama, kao što su poplave, požari i slično.

Izvor: Bl portal
7,300FansLike
456FollowersFollow