Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Trava pokošena, a parkovi uređeni: I stranci hvale Gradišku (Foto)

Gradiška je jedan od najuređenijih gradova u Republici Srpskoj, a nema veliku konkurenciju ni u BiH, tvrde mnogi stranci koji ovog ljeta, prvenstveno zbog turizma, ali i poslovnih razloga dolaze u naš grad.

Uređeni parkovi, bogati zasadi cvijeća, ljekovitog bilja, kamene skulpture, mozaici, fontane, stare i mirisne lipe, igrališta za djecu, ukrasno bilje, nove ili obnovljene fasade, parkirališta, privlačna savska obala… čine samo dio gradskog centra i okoline, po čemu je Gradiška jedinstvena, drugačija od mnogih sredina.

Fotografije govore više i bolje od svake riječi.

Zasluge za to imaju Komunalno preduzeće “Gradska čistoća”, Gradska uprava, ustanove, škole, vrtići, udruženja građana, mještani…

“Svako, zavisno od mogućnosti i ideja, doprinosi da njegova i naša, zajednička životna sredina izgleda bolje, ljepše”, kaže za “Srpskainfo” Renata Obradović Popović, direktor „Gradske čistoće“.

U ovoj javnoj ustanovi, tokom cijele godine vrijedno rade, uređuju, čiste, obogaćuju zelenilo, podstiču i promovišu životnu sredinu.

“Nije dovoljno da samo naši radnici brinu o gradu i okolini. Potrebno je da u tom poslu budemo uključeni svi, da se zajednički borimo protiv loših navika i da podstičemo vrijedne i odane sugrađane. Nedavno smo, zajedno sa policijom, inspekcijom, gradskim odjeljenjima i mjesnim zajednicama, preduzeli mjere na eliminisanju divljih deponija smeća”, podsjeća Renata Obradović Popović.

U „Gradskoj čistoći“ naglašavaju da su, osim zelenila, čišćenja i sadnje ukrasnih biljaka i drveća, čišćenje divljih deponija smeća, angažovani i na drugim sektorima.

“Uslov svemu je eliminisanje uzroka koji dovode do zapuštenosti sredine. To su, eliminisanje pasa lutalica koje smještamo u azil, organizovan odvoz kabastog otpada, stalno upozoravanje na potrebu uređenja zelenila. Zato, pored ostalih akcija, svake godine biramo i nagrađujemo najljepša dvorišta, balkone, okoliš stambenih zgrada”, pojašnjavaju gradiški komunalci.

Zbog toga, Gradiška je primjer kako treba čuvati i njegovati prirodu, staviti je u službu njenih stanovnika. To su shvatili i u ustanovama kulture i umjetnosti.

Na kolonijama, slikari, skulptori, grafičari, mozaičari iz više zemalja, takođe stvaraju djela neprolazne vrijednosti koja na simboličan način govore o Gradišci. To je važan doprinos ljepoti, izgledu i jedinstvenoj slici ovog grada u ravnici.

Lavanda

U parku pored magistralnog puta, zasađen je park lavande. To su krugovi sa nekoliko stotina sadnica koje imaju ljekovito svojstvo.

Mnogi mještani, boraveći u svojevrsnom lavirintu, postaju opušteniji. Naučnici su utvrdili da je lavanda lijek za umirenje i ublažavanje nesanice, djelotvorna protiv prehlade i infekcije disajnih organa.

Dobri primjeri

Među dobrim primjerima, koji doprinose lijepom izgledu grada su “Kulturni centar”, Dom zdravlja, Gimnazija, Srednja stručna i tehnička škola, vrtići, Zavičajni muzej, Narodna biblioteka, osnovne škole…

“Naši radnici od ranog proljeća do jeseni, brinu o parku pored Kulturnog centra. Time, na svojstven način doprinosimo nastojanju da nam grad bude ljepši”, kaže Miroslav Vuković, direktor “Kulturnog centra”.

Pohvale

U Gradskoj upravi, ispred čije zgrade su raznobojni cvijetnjaci i ukrasna stabla, objašnjavaju značaj uređenja Gradiške.

“To je najvažniji, prvi i presudan utisak kojeg mnogi stiču, dolazeći u naš grad. Pohvalne su inicijative i posvećenost zaposlenih u “Gradskoj čistoći” kao i ostalih kolektiva, naših građana, da doprinesu izgledu Gradiške, ali i svih naselja u Potkozarju i Lijevče polju”, kazao je za Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,300FansLike
456FollowersFollow