Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tri nova skupocjena vozila za pratnju štićenih osoba u RS

MUP Republike Srpske ove godine je zaključio ugovore o javnoj nabavci tri nova automobila za obezbjeđenje pratnje štićenih ličnosti u Srpskoj.

Navodi se to u izvještaju Glavne službe za reviziju RS o provedenoj finansijskoj reviziji MUP-a RS u 2022. godini.

“Javne nabavke za koje su postupci pokrenuti u 2022. godini, a ugovori zaključeni u 2023. godini odnose se nabavke računarskih komponenti/održavanje, gasnog hromatologa, tri putnička motorna vozila za obezbjeđenje pratnje štićenih ličnosti i drugo u ukupnom iznosu od 573.599 KM”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Nije precizirano koga će pratiti novim limuzinama, ali je poznato da u RS status štićene ličnosti imaju predsjednik RS i dva potpredsjednika, član Predsjedništva BiH iz RS, predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije.

Revizori su, kontrolišući MUP RS, skrenuli pažnju na nabavke ugostiteljskih usluga za organizovanje manifestacija u najmanjem iznosu od 44.395 KM, a koje nisu predviđene planom nabavki niti su donesene posebne odluke za pokretanje postupaka, što nije u skladu sa zakonom.

Probijen rok za izgradnju internata

Takođe, navedeno je da je Ugovorom o izvođenju radova na izgradnji objekta internata za Policijsku akademiju u kompleksu Centar za obuku u Zalužanima, od 2. juna 2020. godine, a čija je vrijednosti sedam miliona i 900.000 KM, ugovoren rok za izvođenje radova od 480 dana.

Izvođač radova je u posao uveden 1. jula 2020. godine, a ugovoreni radovi još nisu okončani.

“Ugovorom je definisano da će, u slučaju „više sile“, rok za izvršenje obaveze biti produžen za vremenski period tokom koga je postojala spriječenost, a na osnovu pismenog zahtjeva izvođača na koji investitor daje saglasnost. Na osnovu zahtjeva i saglasnosti, kao i mišljenja nadzornog organa, rok za izvođenje radova je produžen u više navrata, a kao razlozi su navedeni loši vremenski uslovi, nedostatak materijala kao posljedica izazvana Covid – 19 virusom, nedostatak podataka u projektu i drugo. Iz navedenih razloga nije obračunavana ugovorena kazna, a do završetka ove revizije, ugovoreni radovi nisu završeni”, stoji u izvještaju Glavne službe za reviziju RS.

Izvor: Mondo
6,700FansLike