Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Turizam vraća nadu u grad na Savi: Ljetne manifestacije okupile hiljade učesnika (Foto)

Brojne manifestacije, ljetos organizovane u gradiškom kraju, u kojima učestvuju kulturno-umjetnička društva, udruženja građana, lovci, ribolovci, planinari, slikari, čuvari tradicije i običaja, privukle su više hiljada učesnika.

To predstavlja pozitivan trend u turističkoj ponudi i popularizaciji grada na Savi i njegove okoline, koji su, kako navodi Bojan Vujinović, gradski menadžer, sve interesantniji i privlačniji za mnoge iz zemlje i regiona.

“U Gradišci je ljeto veoma bogato različitim programima. To su festivali narodnog stvaralaštva u selima, lovačko-ribolovačka takmičenja i prezentacije, izložbe tradicionalnih vrsta hrane, sajmovi meda, voćnih napitaka, ručnih radova, plovidba Savom”, podsjeća Vujinović.

Među programima i mjestima gdje su ljetos organizovani veoma posjećeni programi su Brezik Laminci, domaćini tradicionalnog Petrovdanskog sabora folklora, Grbavci, gdje su održane Petrovdanske svečanosti ojkače, Rogolji, gdje se na kotlićijadi okupilo 1.500 gosti i takmičara, Turjak i Ilindanske svečanosti, Lužani sa prezentacijom drevnih običaja, sportskih igara i kulinarskih vještina…

U Turističkoj organizaciji navode i festival zanatskog piva, Festival meda i Rimljana, potom planinarske pohode, izlete, sportska nadmetanja.

“Gradiška i njena okolina mogu se pohvaliti sve značajnijim interesovanjima turista, mada je za nas i dalje veliki problem oskudna mogućnost smještaja. Etno-domaćinstva i manji broj smještajnih kapaciteta u kućama i vikendicama postali su limitirajući faktor”, smatra Valentina Perić, direktor Turističke organizacije, gdje su mnoge ideje uspješno pretvorili u djela.

Među najmasovnijim su biciklijada, maskenbal „Naš maleni svet“, planinarski pohodi na planini Kozari, muzičke svečanosti.

“Nezaobilazna u turističkoj ponudi je Kuća Lijevča i Potkozarja, gdje su u ponudi domaći proizvodi. To su sokovi, džemovi, sir, mesne delikatese, med, aronija, lješnik, suveniri… Naš iskustva su veoma dobra, jer je ova kuća mjesto gdje naši proizvođači nude svoje proizvode. Turisti i mnogi građani to su prepoznali kao dobru priliku za kupovinu”, pojasnili su u Turističkoj organizaciji Gradiška, navodeći dobra iskustva kao bitan doprinos turizmu.

Važnu ulogu u tome, osim gradske uprave i Turističke organizacije, imaju i druge javne ustanove – Kulturni centar, Zavičajni muzej, RTV Gradiška, kulturno-umjetnička društva, mjesne zajednice…

“Na sceni Kulturnog centra konstantno imamo bogate i vrijedne programe. Naši umjetnici su veoma predani svom poslu, svojim interesovanjima i daju veliki doprinos kulturi i turizmu našeg grada. Pune dvorane i odlična posjeta nas ohrabruju da nastavimo takvu praksu”, kazao je za “Srpskainfo” Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra.

On je najavio nekoliko izložbi među kojima su „Fotografije sa tavana i razrušenih kuća glamočkog kraja“ i slika Dragana Lajšića iz Svodne kod Novog Grada, jednog od najboljih slikara naivaca. U pripremi je i festival narodne pjesme u oktobru, naglasivši da je prvi Festival pozorišta „Ljubica“ ovdje takođe privukao brojnu publiku iz nekoliko država.

U sferi vjerskog turizma ovdje izdvajaju crkvu brvnaru u Romanovcima, gdje su se vjenčani književnik Petar Kočić i Milka Vukomanović, poljsku crkvu u Ćelinovcu, katolički samostan u Novoj Topoli, džamiju Tekija, obnovljenu crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci, značajna arheološka nalazišta.

“U toku je obnova manastira Karanovac pod Kozarom, koji je vaskrsnuo nakon nekoliko vijekova. Tu će se ponovo oglasiti zvona, a neimari se trude da ovu svetinju uskoro u potpunosti obnove. To će, svakako biti mjesto velikog i masovnog hodočašća”, smatra arheolog i gradski menadžer Bojan Vujinović, koji je učestvovao u otkrivanju temelja i izučavanju lokaliteta ove svetinje.

Prirodne ljepote, rijeke, jezera, šume, napredna seoska domaćinstva, naglašava Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, čine veliki turistički potencijal, važnu granu koju su stavili u prioritete lokalne vlasti.

“Zato smo odlučni da konstantno gradimo infrastrukturu, naročito puteve, kako bi velike turističke mogućnosti bile što bolje iskorištene”, rekao je on.

Eko vodenica

Ilija Grbić, predsjednik Mjesne zajednice Vrbaška, gdje više puta godišnje organizuju masovne programe, najavio je Prve potkozarske seoske igre „Eko vodenica – Krajčinovci Vrbaška“ u nedjelju 3. septembra.

“Planirali smo, kaže Grbić, takmičenje u navlačenju konopca za žene i muškarce, obaranju ruke, penjanju uz banderu, dvoboj na balvanu, navlačenje štapa, bacanje kamena sa ramena…”

“Organizovaćemo i takmičenje u pripremi lovačkog i ribolovačkog kotlića, jer je to naša tradicija. Interesovanje je veliko, a očekujemo da će se ispred stare vodenice, koja i sada melje, okupiti više hiljada ljubitelja drevnih sportova i čuvara narodnih običaja, ali i naših gosti iz više zemalja “, kazao je Ilija Grbić.

Ispred vodenice biće priređena i izložba starinskih predmeta, antikviteta, poljoprivrednih alatki nekada korištenih u domaćinstvima. Osim Mjesne zajednice Vrbaška, gradske uprave, suorganizator je Turistička organizacija Gradiška, a generalni pokrovitelj Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow