Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Banjaluci oduzet duvan i cigarete u vrijednosti od 232.000 KM (Foto)

U nekoliko odvojenih akcija ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA oduzeli su veću količinu duvana, duvanskih prerađevina i opreme u vrijednosti od 288.750 KM.

Na području Banjaluke službenici UIO iz svih regionalnih centara u saradnji sa službenicima SIPA-e učestvovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom “King” usmjerenih na sprečavanje nezakonitosti u prodaji akciznih proizvoda. U toku provođenja pomenutih operativnih aktivnosti kod više fizičkih lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 27.283 paklice cigareta i 350,7 kg rezanog duvana, kao i mašina za punjenje cigareta. Oduzeti duvan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 232.000 KM.

Postupajući u okviru prethodno pribavljenih obavještajnih saznanja kao i prijava građana, ovlašteni službenici UIO iz svih regionalnih centara izvršili su operativne provjere primjene Zakona o akcizama u BiH na teritoriji Banjaluke, Trebinja, Zenice i Tuzle. Tom prilikom su na više lokacija kod većeg broja fizičkih lica pronašli 132,5 kg rezanog duvana, 4.971 paklicu cigareta i 3.840 komada ručno motanih cigareta. Predmetna roba nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO, a vrijednost iste se procjenjuje na iznos od 56.750 KM.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu, doniranu Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Izvor: klix.ba
7,400FansLike
458FollowersFollow