Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci 7.300 lica bez zdravstvenog osiguranja (Foto/Video)

Na području Gradiške trenutno je 7.300 lica bez zdravstvenog osiguranja, podaci su Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poslovnica Gradiška.

Iz Fonda navode da je povećan interes građana i poslodavaca za regulisanje statusa zdravstvenog osiguranja, da se taj broj mijenja iz sata u sat i zbog čega se i broj neosiguranih lica smanjuje.

Odluka Vlade Republike Srpske, po kojoj je omogućeno da svi građani imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na uplatu istekla je prvog avgusta. Budući da se cijeli zdravstveni sistem finansira od redovne uplate doprinosa, veoma je važno da poslodavci plaćaju doprinose.

Za oko tri godine trajanja vanredne situacije finansirana je zdravstvene zaštita za sve građane, a sve to Fond je koštalo oko 150 miliona KM.

Šef Poslovnice Fonda zdravstvenog osiguranja Gradiška Željko Pepić, kaže da je bilo za očekivati da će biti puno grešaka i propusta, jer je je dugo trajala vanredna situacija.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od prvog avgusta finansira samo zdravstvenu zaštitu za građane koji su na jedan, od zakonom predviđenih osnova, prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi.

Građani status zdravstvenog osiguranja mogu provjeriti ukoliko posjete poslovnicu Fonda ili na internet stranici FZO RS u linku „E servis“. Potrebno je da se unese broj elektronske kartice i jedinstveni matični broj i ukoliko status osiguranja bude DA, odnosno potvrdan, to znači da osiguranik ima osiguranje, odnosno uplaćene doprinose.

Pogledajte video prilog RTVG:

Izvor: radiogradiska.com
7,100FansLike
431FollowersFollow