Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci obilježavanje egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

U Gradišci će u ponedjeljak, 1. maja, biti obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji Bljesak, u kojoj su poginula 263 lica srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila, među kojima 43 žene i 12 djece.

Program obilježavanja počeće u 10.30 časova služenjem parastosa kod Spomen-obilježja poginulim srpskim civiima i vojnicima iz Zapadne Slavonije.

U 10.45 časova predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća, a u 11.00 obraćanje zvaničnika.

Program će se realizovati uz prisustvo predstavnika institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, rukovodstva grada Gradiške, delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije, gradskih udruženja i građana.

Na spomen-obilježje, prema utvrđenom protokolu, biće položen vijenac u ime institucija Republike Srpske, dok će gradonačelnik grada Gradiške i ostale zvanice položiti po ružu koju će obezbijediti resorno Ministarstvo.

Organizator obilježavanja istorijskog događaja od republičkog značaja “Egzodus Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine” je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u Zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.

U akciji je protjerano 15.000 Srba iz Zapadne Slavonije.

U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 263 lica, od čega 107 civila, među kojima 12 djece i 43 žene.

Izvor: RTRS
6,700FansLike