Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci ozvaničen početak republičke preventivne kampanje “Lako je brzinu smanjiti!”

Početak republičke saobraćajne kampanje „Lako je brzinu smanjiti!“, koja će trajati do kraja septembra ove godine, ozvaničen je danas u Gradišci. Kampanja je usmjerena na smanjenje broja vozača koji ne poštuju ograničenje brzine na putevima u Republici Srpskoj.

Na platou ispred Kulturnog centra u Gradišci organizovan je niz saobraćajno-preventivnih aktivnosti – posjetioci su mogli da isprobaju simulatore prevrtanja vozila i čeonog sudara, organizovana je obuka djece na saobraćajnom poligonu i predstavljena policijska vozila i sredstva za mjerenje brzine vožnje.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) Ranko Babić rekao je da je ovo jedna u nizu kampanja koje ovaj savez sprovodi u saradnji sa drugim subjektima zaduženim za bezbjednost saobraćaja kako bi ukazali na značaj poštovanja dozvoljene brzine kretanja vozila kao jednog od najčešćih uzročnika teških saobraćajnih nezgoda.

Babić je istakao da smanjenje brzine kretanja vozila za samo deset kilometara na čas znatno utiče na smanjenje broja smrtno stradalih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama.

Naveo je da AMS RS i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske u posljednjih nekoliko godina koriste savremenu opremu za kontrolu ponašanja vozača u naseljima i van njih.

„Mjerena je brzina kretanja vozila u naseljima gdje je ograničenje 50, te van naselja gdje je ograničenje 60 kilometara na čas i uočeno je da oko 30 odsto vozača u naseljima ne poštuje ograničenje“, rekao je Babić.

Babić je istakao da su podaci pokazali da trećina vozača vozi do deset kilometara na čas preko ograničenja, za šta nema propisanih kazni, a da van naselja ograničenja brzine kretanja krši oko osam odsto vozača.

On je poručio da znakove o ograničenju brzine treba poštovati, te apelovao i na one koji su nadležni za puteve da saobraćajne znakove usklade sa trenutnim stanjem vozila sada i stanjem na putu.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da podaci koji su prije mjesec dana razmatrani na Savjetu za bezbjednost saobraćaja Srpske govore o tome da je došlo do smanjenja broja teških saobraćajnih nezgoda, te broja smrtno stradalih i povrijeđenih lica.

„Ovakve aktivnosti treba da nastave takav trend. Zaključak je da su trenutni pokazatelji zadovoljavajući, ali to i dalje nije dobro, zbog čega nastavljamo sa preventivnim aktivnostima“, rekao je Krunić.

On je dodao da će kampanja „Lako je brzinu smanjiti!“ trajati do kraja septembra, s obzirom na to da je tokom ova četiri mjeseca evidentiran najveći broj smrtno stradalih u saobraćaju.

Krunić je naveo da u toku 2020. godine u saobraćaju u Srpskoj smrtno stradalo 101 lice.

„Tokom deset godina sprovođenja Strategije za bezbjednost saobraćaja Srpske broj smrtno stradalih smanjen je za oko 30 odsto. U toku je izrada nove Strategije koja treba da obuhvati sve smjernice nove Strategije za bezbjednost saobraćaja, koju su UN donijele u avgustu prošle godine“, dodao je Krunić.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška Goran Milanović naveo je da je na području koje operativno pokriva Policijske uprava Gradiška, odnosno grad Gradiška i opština Srbac, u prvih pet mjeseci evidentirano 226 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 61 nezgoda bila sa posljedicama po lica, dva su poginula, 11 zadobilo teške, a 68 lake tjelesne povrede.

„Procjenjuje se da je u 53 saobraćajne nezgode neposredni urok bila nepropisna brzina kretanja vozila“, istakao je Milanović.

Kampanju „Lako je brzinu smanjiti!“ zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa 49 Auto-moto društava i lokalne zajednice.

Izvor: ams-rs.com
7,400FansLike
458FollowersFollow