Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci u 2022. godini naplaćeno više od milion KM poreza na nepokretnosti

U 2022. godini za 16.025 poreskih obveznika na području grada Gradiška utvrđen je porez na nepokretnosti u iznosu od 974.000 KM, od kojih je naplaćeno 794.000 ili 81,5 odsto.

Načelnik Područne jedinice Poreske uprave Republike Srpske u Gradišci Boro Spasojević rekao je da je naplaćen i dio dugovanja iz ranijih godina, pa je po osnovu ovog poreskog prihoda koji u cjelosti pripada lokalnim zajednicama u gradski budžet u prošloj godini ukupno uplaćeno 1.036.000 KM.

On je istakao da su za sve vlasnike nepokretnosti koji nisu platili porez pokrenut postupak prinudne naplate.

“Porez na nepokretnosti u 2022. godini na području Gradiške nisu platila 5.994 obveznika, koji će osim iznosa poreza morati da plate još kamatu i troškove prinudne naplate“, naveo je Spasojević.

On je ocijenio da je naplativost poreza u prošloj godini bila veoma dobra, te naveo da prema odluci Skupštine grada Gradiška iznos stope poreza na nepokretnosti ostaje 0,15 KM.

On je podsjetio da se porez na nepokretnosti ne plaća na poljoprivredno zemljište i poljoprivredne objekete, te da vlasnici ne plaćaju porez za 50 kvadratnih metara stambenog prostora i za još po 10 kvadrata po članu domaćinstva.

Računi, odnosno rješenja za naplatu poreza na nepokretnosti građanima će stići poštom na adrese  do aprila. Propisani rok za plaćanje prve rate poreza je do 30. juna, a druge do 30. septembra.

Spasojević je podsjetio da obveznici mogu u Poreskoj upravi da podnesu pisani zahtjev da im računi za porez na nepokretnosti budu dostavljani isključivo putem elektronske pošte.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,100FansLike
431FollowersFollow