Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U novom ruhu zablistaće 24 škole u Srpskoj

Sa prvim sedmicama ljetnjeg raspusta u desetinama osnovnih škola u Srpskoj uveliko su počele pripreme za obnovu, kako bi na jesen zablistale u novom ruhu i spremno dočekale odmorne đake.

Pred početak nove školske godine, u danima ljetnjeg raspusta, u Srpskoj se tradicionalno obavlja adaptacija školskih objekata, a prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, ove godine za te namjene obezbijeđeno je dva miliona maraka.

“Finansiraćemo obnovu 24 školska objekta. Plan je zamjena stolarije, sanacija krovova, rekonstrukcija mokrih čvorova, sanacija fasada, grijanja i termoizolacija”, rekli su u Ministarstvu prosvjete.

Područno odjeljenje Patkovci, koje pripada Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” Čelopek, jedno je od 24 objekta koji će ovog ljeta dobiti novo ruho. Direktorica te obrazovne ustanove Sanja Tanacković kaže da su od resornog ministarstva za sanaciju krova dobili 113.000 KM, te da je u toku izrada predračuna, nakon čega će se pristupiti radovima.

“U pitanju je objekat devetogodišnje škole u kojem nastavu pogađa oko 100 učenika. Zgrada je sagrađena 1987. godine i od tada nije bilo većih ulaganja, što dovoljno govori u kakvom je stanju. Krov je prva krupnija investicija koju rješavamo, a nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da saniramo kompletnu školsku zgradu”, kazala je Tanackovićeva i dodala će bolji uslovi đacima i roditeljima biti dodatni motiv.

Radovi su predviđeni i u OŠ “Sveti Sava” iz Bijeljine.

“Radićemo devetorazrednu područnu školu u Batkoviću, u kojoj se školuje 140 učenika. Objekat je izgrađen 1974. godine i sa spoljašne strane je u dosta lošem stanju. U planu imamo novu fasadu, zamjenu kompletne stolarije, a po tavanu ćemo postaviti staklenu vunu radi bolje toplotne izolacije. Prikupljamo ponude, nakon čega slijedi raspisivanje tendera i do sredine jula majstori će krenuti sa radom. Do 1. septembra sve će biti gotovo”, rekao je direktor pomenute škole Đorđe Mirković i dodao da su za navedene radove od resornog ministarstva dobili 120.000 maraka.

Kazao je da su u tu školu u posljednjih godinu dana uložili značajna sredstva.

“Renovirali smo mokre čvorove novcem Ministarstva prosvjete, a od naših sredstava smo sanirali školski hol i tri učionice, za koje smo nabavili i nov namještaj”, naveo je Mirković.

Novac za rekonstrukciju, odnosno 104.250 KM dobila je i OŠ “Majka Knežopoljka” u Knežici kod Kozarske Dubice. Sredstva su namijenjena za zamjenu stolarije na objektu područne škole u Međuvođu, stare 40 godina. Međutim, radovi još nisu ni na vidiku jer im odobrena sredstva zbog nastalih poskupljenja nisu dovoljna.

“Novac nam je odobren na osnovu predračuna iz 2018. godine, ali po sadašnjim cijenama nedostaje nam još minimalno 30 odsto iznosa. U pregovorima smo sa opštinom i firmom koja je radila predračun šta dalje, da li tražiti dodana sredstva ili da idemo sa zamjenom stolarije samo na prozorima učionica, a ne na kompletnom objektu, kako je bio plan”, kazala je direktorica škole Božana Vukić, koja je uvjerena da će, uprkos problemima, sve biti završeno do početka nove školske godine.

Donacija Srbije

OŠ “Majka Knežopoljka” u Knežici kod Kozarske Dubice, tačnije područno odjeljenje u Međuvođu, nedavno je dobilo značajnu donaciju Vlade Srbije.

“Zahvaljujući Srbiji obnovili smo krov i đačke toalete, a dotrajala stolarija je ostala jedini problem. Kada i to završimo ovog ljeta, biće to ugodan objekat za naših 78 učenika”, kazala je direktorica škole Božana Vukić.

Izvor: Glas Srpske
6,700FansLike