Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Rogoljima počelo snimanje filma “33 anđela” (Foto)

U Rogoljima kod Gradiške, danas je počelo snimanje igranih scena dokumentarno igranog filma “33 anđela”.

Tome je prethodilo predstavljanje filmskog projekta, sinoć u Gradišci i konačan dogovor o završetku filma. Tema je stradanje srpske djece u nacističkim logorima u Norveškoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Johanes Solberg, norveški teolog kaže da ovim filmom žele promijeniti mišljenje Norvežana da su u logorima bili komunistički partizani.

Film od velikog značaja za srpsku i norvešku javnost

On smatra da je snimanje filma od velikog značaja za srpsku i za norvešku javnost. Jer i jedni i drugi zaslužuju znati pravi istinu.

Branko Dimović Dimeski, producent filma uvjeren je da će time dio nepravde biti ispravljen.

Prema istraživanju Gideona Grajfa, najviše djece na prisilni rad u Norveškoj poslato je iz logora Sajmište i Јasenovac. Norveški filozof i pravoslavni teolog Јohanes Solberg dao je nemjerljiv doprinos u otkrivanju zločina nad srpskom djecom u logorima u Norveškoj.

Na temi stradanja srpske djece u nacističkim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata u Norveškoj autor filma “33 anđela” radi nekoliko godina.

“Došao sam do podataka da je preko 150 djece sa Korduna, Banije, Kozare i Srbije poslato u smrt. Najmlađe dijete logoraš u Norveškoj imalo je samo 11 godina”, rekao je Dimeski.

Stradala su djeca, a ne ratni zarobljenici

Stradala su djeca, a ne ratni zarobljenici iz sela oko Siska, Korduna, Mlake, Jasenovca, Kozare, Sarajeva, Rogatice, Kikinde, Zrenjanina.

Potomci logoraša osim učešća u filmu dali su izraditi veliki krst koji je osveštan i koji će 80 godina poslije Dugog svjetskog rata biti odnesen u Norvešku gdje će predstavljati dostojno obilježje stradalima.

Reditelj filma “33 Anđela” Goran Vukčević rekao je da je poruka ovog filma da treba da pamtimo svoje žrtve i da ih ne zaboravljamo, ali i kako bi do svakog čovjeka doprla istina.

Prethodno su dokumentarne i igrane scene snimljene u Nišu i Beogradu. Snimanje će, U Srpskoj trajati do 29. juna. Potom će filmska ekipa putuje u Poljsku i Norvešku gdje nastavljaju snimanje.

Realizaciju filma podržali su i JU Kulturni centar Gradiška, JU Zavičajni muzej Gradiška i Grad Gradiška.

Filmska ekipa

 

Filmsku ekipu “33 Anđela” u produkciji Dan media” čine Branko Dimović Dimeski – direktor i producent filma, Goran Vukčević– reditelj, Dejan Tršić – direktor fotografije, Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski – scenaristi, Johanes Solberg– narator i stručni konsultant, Knut Flovik Thoresen– isoričar, Đorđe Bojanić– istoričar/mediji, Aleksandar Dinčić – istoričar, Jelena Stojković – konsultant i mediji, Andrej Stojanović – muzika, Stella Thoresen – muzika.

U realizaciju projekta, dokumentarno – igranog filma “33 anđela” uključen je Zavičajni muzej Gradiška.

Bojan Vujčić, direktor ove ustanove podsjeća da posjeduju dnevnik iz logora, kojeg je vodio Slavko Bakić iz Bistrice, jedan od malobrojnih preživjelih logoraša. Realizaciju filma podržali su i JU Kulturni centar Gradiška, i Grad Gradiška.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow