Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U sistem odbrane od poplava u Gradišci uloženo oko 16 miliona KM

“Na području Gradiške od 2014. godine investirano je 15.998.846 KM sa PDV-om za rekonstrukciju sistema odbrane od poplava”, saopšteno je iz Јavne ustanove “Vode Srpske”.

“Najvažniji poslovi završeni na području Gradiške su rekonstrukcija savskog nasipa kao najznačajnijeg vodoprivrednog objekta u Republici Srpskoj, te crpnih stanica i kanalske mreže koja je od ogromnog značaja u sistemu odbrane od poplava na ovom području, uz redovno održavanje svih vodoprivrednih objekata”, navodi se u saopštenju.

Sredstva za ove investicije obezbijeđena su iz više izvora – iz Fonda solidarnosti Republike Srpske u okviru projekta “Hitna sanacija vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama u Republici Srpskoj”, kredita Evropske investicione banke za projekat “Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj”, a dio iz kredita Svjetske banke i budžeta “Vode Srpske”.

Mjere preduzete u sektoru voda na području Gradiške od 2014. do 2021. su izgradnja i sanacija vodoprivrednih objekata, sanacija klizišta desnog savskog nasipa u Mačkovcu, izgradnja lijevog nasipa rijeke Mature i izrada cjevastog propusta na ulazu Mature u kanal Osorna-Borna-Ljevačnica, a vrijednost radova je 80.000 KM sa PDV-om.

Izrada desnog nasipa na kanalu Osorna-Borna-Ljevačnica u dužini 92 metra na ušću rijeke Mature u kanal, vrijedna je 42.000 KM sa PDV-om.

Sanacija savskog nasipa kod CS Liman koštala je 50.000 KM sa PDV-om, a sanacija klizišta na savskom nasipu na lokaciji Donja Dolina stacionaža kilometara pet plus 183, dužine 185 metara vrijednosti 122.425 KM sa PDV-om.

Mjera izmuljivanje i čišćenje dijelova kanalske mreže u mjesnim zajednicama Bok Јankovac, Mačkovac i Dolina u dužini od 12.000 metara vrijedna je 215.514 KM sa PDV-om, a rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s ciljem izvođenja radova 455.791 KM sa PDV-om.

Izvor: RTRS
7,300FansLike
457FollowersFollow