Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U srijedu konkurs za upis studenata, indeks čeka 4.720 brucoša

Konkurs za upis studenata u prvu godinu studija na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj biće objavljen sutra, a planirano je da bude upisano 4.720 budućih studenta.

Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da je u novoj akademskoj godini predviđeno da se u prvu godinu studija upiše 1.948 budućih studenata.

“Smanjili smo upisne kvote da ne dolazimo u situaciju da tražimo 2.000, a upišemo pola od toga. Smatram da je na pojedinim studijskim programima mogao biti još korigovan broj mjesta, ali i ovo je pomak u odnosu na to kako je bilo ranije”, rekao je Kulić.

Sa Univerziteta u Banjaluci ističu da je u prvom ciklusu studija planirano da se upišu 2.772 studenta i dodaju da je polaganje kvalifikacionog ispita zakazano za 28. jun. Naime, kako kažu, prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija počinje 21. juna, a završava se 25. juna.

“Polaganje prijemnog ispita obaviće se 28. juna, a objavljivanje rezultata konkursa je 30. juna. Upis primljenih kandidata počinje 5. jula, a završava se 9. jula”, kazali su sa Univerziteta u Banjaluci.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, kazao je da se polažu velike nade u narednu upisnu godinu na visokoškolske ustanove u Srpskoj, odnosno da se očekuje rast broja upisanih studenata.

“Ove akademske godine prvi put smo imali pozitivne trendove kada je riječ o broju upisanih studenata na javne visokoškolske ustanove, jer je upisano 658 studenata više”, rekao je Rajčević.

Podsjetio je da je Zakonom o visokom obrazovanju propisano besplatno školovanje za sve koji upisuju pravu godinu na prvom i drugom ciklusu studija.

“Kada je riječ o zanimanjima, sve zavisi od broja licenciranih programa. Uveli smo novinu koja se zove mreža visokoškolskih ustanova, a ovo je strateški dokument kojim se za svake dvije godine određuju pravci visokog obrazovanja. Najviše se studenti upisuju na medicinske i tehničke fakultete na dva javna univerziteta u Srpskoj”, rekao je Rajčević.

Izvor: Nezavisne | Autor: Dajana Vujatović
7,300FansLike
456FollowersFollow