Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Srpcu plivali za Časni krst (Foto)

Zbog obilnih padavina i visokog vodostaja Save, bogojavljensko plivanje za Časni krst, koje je danas održano u Kaocima u Srpcu, nije imalo takmičarski karakter.

Iako se za plivanje prijavio rekordan broj od 12 učesnika, koje je došlo da podrži više desetina građana, odlučeno je da se iz bezbjednosnih razloga otkaže tradicionalno takmičenje.

“Danas slavimo Bogojavljenje u specifičnim okolnostima i zbog visokog vodostaja rijeka u mnogim opštinama i gradovima neće biti održano plivanje za Časni krst. Imali smo volju i želju ali Sava raste iz časa u čas i sa sobom nosi mnoštvo otpada i drveća, tako da situacija nije bezbjedna. Ipak, održali smo molitvu a nekoliko hrabrih mladića je ipak iskoristilo priliku da provede nekoliko minuta u rijeci i tako održi tradiciju bogojavljenskog plivanja. Nadam se da će uslovi naredne godine biti bolji”, rekao je Sarić.

Da su uslovi za takmičenje bili zaista nepovoljni svjedoči podatak da je vodostaj Save kod Srpca danas u 12 časova iznosio 735 centimetara. Redovne mjere odbrane od poplava proglašavaju se na 860 centimetara a Sava trenutno raste svakog sata u prosjeku od četiri do šest centimetara i već se izlila na brojnim parcelama u nebranjenom dijelu srbačke opštine.

Nagrada koja je namijenjena najbržem plivaču, odlukom organizatora, dodijeljena je najstarijem prijavljenom učesniku, Slobodanu Vučiću iz Srpca, koji je nedavno proslavio 50. rođendan. On je dobio jedan Časni krst u trajno vlasništvo i jedan koji će biti prenosnog karaktera i dodjeljivaće se svim narednim pobjednicima, a nagrađen je i zlatnikom od strane manastira Osovica, ikonom i zahvalnicom.

Među ostalim prijavljenim učesnicima, koji su dobili zahvalnice, bili su: Milan Agić iz Srbac Sela, Nedeljko Bilanović iz Kaoca, Marko Kokan iz Kukulja, Živojin Majstorović i Mirko Mikulić iz Starog Martinca, Miloš Klindo iz Gradiške, Marko Đurić iz Novog Sada i Milan Vujinić, Darko Nikolić, Ljubiša Blaščanin i Goran Balatunović iz Srpca.

Okupljanju na Savi prethodila je bogojavljenska litija koja je krenula od hrama Svete Marije Magdaline a koju su predvodili protojerej Željko Sarić i protonamjesnici Aleksandar Kusturić i Petko Vuković. Prethodno je u hramovima u Srpcu i Kaocima služena sveta liturgija, a praznično je bilo i u drugim hramovima širom srbačke opštine gdje se osvećivala bogojavljenska vodica.

Tradicija plivanja za Časni krst obnovljena je prošle godine, nakon pet godina pauze, na inicijativu predsjednika Skupštine opštine Miloša Budića, a najbrži među šest prijavljenih učesnika bio je Mirko Mikulić iz Starog Martinca. Rekord za sada drži Gojko Basurić iz Srpca koji je bio najbrži na Bogojavljenskom plivanju tri godine zaredom.

Izvor: srbac-rs.com
7,300FansLike
456FollowersFollow