Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Srpskoj se zatvaraju kafići, tržni centri i frizerski saloni

“Rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, frizerskimi salonima, bazenima, velnes centrima, skijalištima i trgovačkim centrima biće zabranjen na sedam dana”, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske nakon sjednice križnog štaba.

Takođe, sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj biće zatvorene na sedam dana.

Gašićeva je dodala da se zabranjuje i rad ustanovama kulture i priređivačima igara na sreću, osim onlajn priređivačima.

Što se tiče trgovačkih centara, Gašićeva je pojasnila da je riječ o trgovačkim centrima u kojima ima više trgovina.

“Cilj je da se smanji koncentracija i zadržavanje ljudi na jednom mjestu”, naglasila je Gašićeva i još jednom pozvala građane da poštuju mjere suzbijanja virusa korona.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će takođe sve osnovne i srednje škole na području Republike Srpske biti zatvorene na sedam dana. Ona je pojasnila da će se u ovom periodu preći na onlajn nastavu.

Foto: Vlada Republike Srpske

Milovan Krčo, v.d. direktora Inspektorata Republike Srpske, kazao je da su za dva dana izvršene 1.043 kontrole te je ustanovljeno 68 slučajeva kršenja epidemioloških mjera.

“U istom periodu su izdani nalozi u visini od 99.000 KM. Tamo gdje je bilo drastično kršenje epidemioloških mjera stekli su se zakonski uslovi da se te radnje privremeno zatvore, i to se desilo u 10 slučajeva”, naveo je Krčo.

Povećan broj zaraženih građana

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, naglasio je da je povećan broj pozitivnih lica, ali i broj hospitalizovanih.

“Jedini način sprečavanja širenja virusa korona jeste uvođenje ovakvih restriktivnijih mjera kako bi se smanjio kontakt među osobama. Znamo da ove mjere nisu popularne, ali ne postoji efikasniji način da se zaraza smanji”, istakao je Zeljković.

Izvor: Nezavisne | Autor: Nemanja Vukojević
7,200FansLike
440FollowersFollow